• זקן ופיאות

לסדר זקן?

הרב שמואל אליהו

ה תמוז תשע"א
שאלה
לפני כמה זמן בישיבה שהיה לי התעוררות גדולה חשבתי לגדל זקן שאפתי לא לגעת בו כלל וברוך השם עבר כמה חודשים מאז באותו זמן לא קיבלתי רק שאפתי אך בכל זאת לא נגעתי היום שגדל לי קצת הזקן המשפחה אמי ואחיותי אומרות שזה גודל מוזר ולא להוריד רק לסדר שיראה מסודר אני מעצמי רוצה להשאיר ולא לגעת 1 מה הרב ממליץ לעשות?? 2 היום בחברה נתפס שזקן זה "צדיק" אני יודע שאני לא צדיק ולא קרוב כלל לצדיק האם יש בעיה לגדל את הזקן? [אני מרגיש לפעמים שזה כן מוסיף יראת שמים לא יודע אם אני צודק אב יש לי הרגשה כזאת]
תשובה
1. אם לא קיבלת על עצמך, עדיף לך לסדר את הזקן מאשר לא לגעת בו. האיסור לגעת בזקן לא מופיע בספרי ההלכה וגם לא בספרי הקבלה, זה רק מנהג שנוהגים בחסידויות מסויימות, וודאי שהעניין בזה לא עומד מול שני דברים. דבר ראשון, לא עומד נגד כיבוד אב ואם, ודבר שני, זה לא עומד מול כבוד הבריות. יש אנשים שאם הם לא מסדרים את זקנם נוצר איזה שהוא חילול ה', אנשים אומרים 'ראו פלוני זה שלומד תורה איך הוא נראה'. אז אם אדם שייך לחסידות מסויימת ששם כולם לא נודעים בזקן, בסדר, אפשר לומר שקבלת הציבור גורמת. אבל מי שלא שייך לזה, צריך להעדיף כיבוד אב ואם וכבוד המשפחה על פני מנהג חסידות שאין לו שורש ומקור לא בהלכה ולא בקבלה ומבוסס על איזה דיוק. בקיצור - תסדר את הזקן. 2. אני לא חושב שיש לתחושה הזאת מקום. תסדר את הזקן ותשאיר אותו.