• שאלות ציבוריות

הרב קוק וההספד על הרצל

הרב ש. יוסף וייצן

כ"ח אייר תשע"א
שאלה
ראיתי באיזה אתר כתבה שמצטטים שם קטע מ"גנזי הראי"ה" שהרב קוק כביכול הסתייג מההספד שלו על הרצל ועשה זאת רק כדי לא לגרום מחלוקת וזה הציטוט: "אנוכי לא הייתי רשאי בשום אופן להתנהג באופן אחר, וחייבים כל יראי ה’ באמת לדון אותי לכף-זכות וממילא לא יכולתי כלל לעכב מלהספיד, כי בזה היה ג"כ מחלוקת גדול ושנאה ניצחת"... "בדברי לא סיפרתי כלל בשבחו של ד"ר הרצל מצד עצמו" והם כותבים שם שהרב צבי יהודה לא רצה שיפרסמו את דברי הרב הללו ולכאורה רואים סתירה בין היחס של הרב צבי יהודה להרצל ובין היחס של הרב זצ"ל להרצל. האם יש בטענות אלו ממש? כיצד ניתן ליישב את הסתירה הזו והרי גם הרב זצ"ל בעצמו אמר שיש בהרצל ניצוץ של משיח בן יוסף ולא נראה סביר שיאמר זאת רק כדי לא לעורר מחלוקת?
תשובה
יש הבדל בין היחס לאדם הפרטי לבין היחס לפעולתו ושליחותו הכללית אלוקית. בעת ההספד, באופן טבעי, הצד הפרטי היה יותר בולט מהצד הכללי הלאומי. לכן, הרב נזהר שלא ילמדו מדרכיו באופן פרטי, שהרי הרצל לא היה ירא ה' ולא דקדק במצוות. הרב צבי יהודה שערך את הדברים לאחר זמן כבר פחות חשש מהיחס להרצל משום שמהאישיות הפרטית כבר לא היו עלולים ללמוד ורק נשאר היחס הכללי למפעלו ושליחותו של הרצל. מהצד הזה גישת האב והבן דומה. הרצל אינו אישיות פרטית, הוא היה נשמה שההשגחה סידרה שתעשה שליחות אלוקית כללית.