• שבת ומועדים
  • תשעה באב ועשירי באב

לימוד תורה בט’ באב

הרב ש. יוסף וייצן

ז אלול תשע"א
שאלה
ב"ה שלום וברכה. מספר שאלות לגבי הלימוד בתשעה באב: 1) מה שמותר ללמוד, מותר ללמוד בניגון? (מבחינה שצריך להשמיע קולו בשעת לימודו,ואין הכוונה לניגון משמח,סתם לקרוא עם איזה מנגינה) 2) לצערי הלימודים האלו לא גורמים לי להזיל דמעה, ומבחינה של לימוד הם כן משמחים אותי, עדיין מותר ללמוד? 3) נגיד שלחלק מהלימודים אני לא מתחבר, כמו איוב ואיכה, האם מותר לי לעשות חזרות על מה שאני כן לומד, לדוגמא ירושלמי סוף תענית (מוזכר בקיצור שו"ע)? הרי השינון נותן סיפוק וכן משמח. 4) מותר ללמוד בחברותא? למרות שיש בזה שמחה יותר מסתם לימוד,כך הרבה יותר קל להתרכז (כי זה לא קל ללמוד אחרי שלא אוכלים,יושבים על רצפה ועוד צריך ללמוד דברים שלא מושכים את ליבי) הרי בכל זאת יש לחשוש לביטול תורה "עצם חיוב לימוד התורה שייך גם בתשעה באב, ולכן חייב כל אחד לקבוע זמן ללמוד ביום זה כפי כחו"(קיצוש"ע ילקוט יוסף). שנזכה במהרה לביאת גואל ותודה רבה.
תשובה
אנו נוהגים להקל בענינים אלו. לכן כל עוד שמדובר בדברים המותרים בלימוד, מותר ללמוד גם עם חברותא וגם לעשות חזרות. נחמה גדולה בבנין ציון וירושלים.