• דתיים לאומיים וחרדים

ההבדל בין חרדי לאומי וחרדי

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

כ"ה תשרי תשע"ב
שאלה
שלום כבוד הרב אני מעוניינת לדעת מה ההבדל בין חרדי לאומי וחרדי. אני חוזרת בתשובה מזה שנתיים, הייתי במדרשה אקסטרנית כשנה ובשנה האחרונה אינני מחוברת לרב שידריך אותי. העולם החרדי מעט מרתיע אותי שכן הוא נראה כמנותק כמעט לחלוטין מהמציאות היום יומית של עם ישראל בכללותו, הוא נראה לי מאיים על אישיותי בזמן היותי במדרשה הייתה לי תמיד הרגשה שרוצים להכניס אותי לתבנית ושלפרט אין הרבה מקום לביטוי אישי , לעומת זאת דתי לאומי נראה לי כמתיר מדי ולכן כאשר התוודעתי למושג חרדי לאומי מצאתי שאני מעוניינת יותר ויותר להבין את הקהילה הזו ומנהגיה, האם נכון הדברים שקראתי בהרבה מהפורומים שציבור זה מתיר לעצמו מה שאסור או שמה ציבור זה עושה שימוש בעולם המודרני לפי ההלכה ובעצם מובדל אך במעט מהציבור החרדי ובעיקר במלבושיו. יש לי עוד תהיות רבות אשמח לקבל תשובתך ואם תהייה מפורטת הרי שתאיר את עייני. תודה והשם יהיה עימך.
תשובה
ההגדרה לאומי חרדי אינה נכונה. יותר נכון לומר לאומי תורני. מכל מקום הציבור הזה שואף להקפיד על כל המצות בשלמות גם על מצות ישוב ארץ ישראל וגם על מצות אהבת ישראל. והוא מאמין שהקב"ה החל לגואלינו והוא מקבץ את ישראל לארץ ישראל ומשיב את עם ישראל אליו. וזה ההבדל היותר עיקרי בינו לבין הצבור החרדי. שמתעלם מלראות את מעשי ד' בדורות האחרונים המוציא אותנו מארצות הגלות והמביא אותנו לארץ ישראל ותקומת מדינת ישראל היא קידוש ד'.