• שבת ומועדים
  • תשעה באב ועשירי באב

הסיבה שאסור לומר שלום בת"ב

הרה"ג דוב ליאור

ט"ו אב תשע"א
שאלה
נשאלתי במסדרת שיעור בדני הלכות ת"ב, אם בית המקדש נחרב בגלל שנאת חינם ואז למה אסור לומר שלום איש לרעהו, הרי זה אהבת חינם וקרבה? הבהרתי שהאיסור נלמד מדיני אבילות, אבל התשובה אינה מספקת. אשמח לקבל מענה ברור ומפורט בנידון. תודה ובשורות טובות וגאולה קרובה. אכי"ר.
תשובה
תשעה באב הוא יום אבילות על החורבן, וחלק מגדרי אבילות הם איסור שאילת שלום. לא שייך שכשאנחנו אבלים, ומסתובבים כנזופים וכמנודים, נשאל איש בשלום רעהו. וודאי שזה רק כלפי חוץ, ובפנים אנחנו אוהבים את כולם. כמו"כ וודאי שראוי במשך השנה להרבות בתיקון, אך תשעה באב זה לא הזמן. (א"כ גם בתשעה באב ההלכה מתירה לענות שלום בשפה רפה אם מישהו שלא ידע את ההלכה דר בשלום רעהו).