• השבת אבידה

דיני ממונות

כולל דיינות פסגות

כ"ב אלול תשע"א
שאלה
שלום וברכה לרבנים, מספר שאלות שעלו הלכה למעשה: 1. נופשים שבאו לרחוץ בכנרת בחוף בו אין דורשים תשלום, ומחוף זה[לא דרך הכניסה הרגילה] עברו לשהות בחוף אחר תוך כדי שהותם שמו לב שבחוף זה גובים כסף, אך נשארו שם ללא תשלום [כיוון ולא פנו אליהם] בחזרתם התלבטו כיצד עליהם לנהוג? 2. אדם שנטל עט לשימוש מאדם אחר, אך אינו זוכר ממי לקח, ניסה לשאול, אך ללא מענה. כיצד עליו לנהוג? 3. בקורס שהתקיים בחופש בבית ספר מסויים לקח ראובן עט משולחן, כעבור זמן גילה שהעט אצלו ושאל את עמיתיו לקורס, אך ללא מענה. האם יכול לסמוך על כך שהעט נשאר מתלמידי בית הספר והיה ייאוש ? ישר כח
תשובה
> שלום וברכה בס"ד יישר כח על השאלות היפות שמעידות על יראת שמים וחשש מכל אבק גזל והדומה לו, 1. במקרה הזה נראה שאתם פטורים לשלם משתי סיבות: א. בשנים האחרונות החק בכינרת הוא שאין לגבות כסף על הכניסה לחוף אלא רק על החניה והשימוש במלתחות ממילא אם לא השתמשתם אתם פטורים מלשלם. ב. בחושן משפט סימן שסג' נפסק שזה נהנה וזה לא חסר פטור- וכיוון שפה בעל החוף לא הפסיד כלום הוא לא יכול לגבות, אמנם אם הוא מודיע מראש שהחוף עולה כסף הוא כן יכול לגבות למרות שהוא לא מפסיד אך פה הוא לא הודיע לכם ולכן אתם פטורים ( היתר זה מאד תלי במקום ואסור לסמוך עליו לכתחילה. 2-3. בכל מקרה שבו אדם מוצא אצלו חפץ והוא לא יודע של מי הוא ולא נראה שלבעלים משנה אם יקבל את החפץ או את שוויו עליו לרשום בפנקס את שווי החפץ ואת התאריך שבו החפץ אצלו וכן קצת סימנים של החפץ ואז יכול להשתמש בחפץ ואם הבעלים יבוא עליך לתת לו את הסכום שרשמת בפנקס. כך פסק האגרות משה בחלק ב' סימן מה'. לכן אתה יכול להשתמש בעט אחרי שביצעת את הרישום הנ"ל. שנה טובה הרב אריאל איגרא