• שבת ומועדים
  • ספר דברים

זיכרונו של דור המדבר

הרב ש. יוסף וייצן

כ"ט תשרי תשע"ב
שאלה
מדוע בספר דברים משה רבנו אומר לבני ישראל "אתם זוכרים מה הקב"ה עשה למצרים", והרי הדור ההוא כבר מת?
תשובה
שלום רב: לא ברורה לי השאלה. אנו עם שיוצא ממצרים בכל הדורות. יציאת מצרים אינה רק הארוע ההסטורי אלא ארוע שיש בו דגם של היסודות של לידת האומה ושל מערכת היחסים בין ישראל לקב"ה ובין עם ישראל לגויים. יציאת מצרים אצלנו היא יסוד האמונה יסוד התובנה שאנו עם שלא נולד כדרך שאר העמים . אנו לא התפתחנו כעם שבאופן טבעי משתלט על אדמה ויוצרת לעצמו מוסדות שלטון. אנו עם שנולד מכוח הרצון האלוקי לברוא לו עם שנולד יש מאין. כל טוב.