• שבת ומועדים
  • שאלות כלליות

שמחה או עצב ביום כיפור

הרב יאיר וסרטיל

כ"ה אלול תשע"א
שאלה
יום כיפור השנה יוצא ביום שישי-שבת, וביום שבת מצווה להיות שמחים. רציתי לשאול, אם בצום יום כיפור צריך להיות שמחים או עצובים, כי הצום יוצא ביום שבת?
תשובה
לא היו ימים טובים לעם ישראל כיום הכיפורים. משפט זה נאמר אף כשיום הכיפורים אינו חל בשבת, והסיבה לכך היא שזהו יום מחילה וכפרה ובו הקב"ה מנקה אותנו מכל עוונותינו. וכי יש שמחה למעלה מזו?! מצד שני איננו אומרים שירה משום שזהו יום הדין. הדברים נראים כסותרים, אך צריך למצוא את האיזון הנכון. אנו מאוד שמחים ביום זה, ועם זאת השמחה מלווה ברצינות וכובד ראש בגלל יום הדין. השמחה היא פנימית יותר בשונה ממועדים אחרים בה אנו נותנים לה להתפרץ ולמלא אותנו בלא כובד ראש. בברכה,