• שבת ומועדים
  • שאלות כלליות

תלישת צמר גפן בשבת והשבת אבידה

הרב שמואל אליהו

כ"ח תשרי תשע"ב
שאלה
א. האם מותר לתלוש צמר גפן בשבת? וכמו כן לנגב דם?(צובע) ב.בבן איש חי כתב בהלכות השבת אבידה, שאם אדם מצא אבידה ברחוב ואותו אדם שאיבד בטוח שהתייאש ממנה אז מותר לקחתה. קשה לי, למה אדם שהתייאש מהאבידה זה מתיר לי לקחת אותה? אם אני הייתי מתייאש הייתי בכל זאת רוצה שיחזירו לי אבידה?
תשובה
א. אסור לתלוש צמר גפן, ומותר לנגב את הדם (עם הצמר גפן) כי זה לא נחשב צובע. ב. יש פה שתי שאלות, שאלה של השבת אבדה ואיסור והיתר בדיני ממונות, ועל זה אמר הבא"ח שאינו צריך להשיב כי ממונית, ברגע שהאדם התייאש זה, כבר לא חפץ שלו. מצד שני, יש גם את הצד של בין אדם לחברו, 'ואהבת לחברך כמוך', ומהצד הזה אתה צודק. וגם אם האדם התייאש-,ברור שצריך להשתדל להשיב.