• תורה, מחשבה ומוסר
  • הדרכות לבעלי תשובה

להתבייש ללכת עם כיפה בבית הספר

הרב יצחק גרינבלט

ח מרחשון תשע"ב
שאלה
בס"ד כבוד הרב שלום, אני נער בן 16 בעל תשובה למעלה משנה ואני לומד בבית ספר חילוני עקב התנגדות הוריי להעביר אותי לבית ספר דתי. רציתי להתייעץ איתך ולקבל עזרה בנוגע לכך שאיני חובש כיפה בבית ספר מכיוון שההורים שלי לא כל כך אוהבים את זה וגם אני מתבייש מהחברים ומהתגובות. אודה אם תוכל לייעץ לי מה לעשות וכיצד לנהוג. תודה מראש.
תשובה
ב"ה שלום לך. שמחתי מאוד לקבל את מכתבך ומאוד התרגשתי לראות את הרצינות שלך ואת האמת הגדולה שאתה הולך בה, ולמרות גילך הצעיר אתה מאמין וממשיך הלאה, ממשיך ומתקדם, ממשיך להתעלות, ואף שההורים לא כל כך משתפים פעולה אתה ממשיך. זה ממש נפלא, ואני בטוח שאבינו שבשמים רואה את ההשתדלות שלך ושמח בה מאוד מאוד. אני מאוד מבין את הקושי שלך עם הכיפה, שלא מעט בשלבים דומים לשלך מרגישים כמוך, והכיפה שהיא מאוד בולטת מקשה עליהם. ולכן חשוב מאוד לדעת שלפי ההלכה מעיקר הדין לא חייבים ללכת עם כיפה, לפי פוסקים רבים כיפה היא מידת חסידות ולא מעיקר הדין. אמנם לפי ההלכה יש זמנים שמוסכם בפוסקים שצריך כיסוי ראש, כגון: בזמן שמברכים או בזמן שמתפללים או מתי שעומדים לפני תלמיד חכם. אך בזמנים אלו יש כמה אפשרויות: או ללכת עם כיפה בכיס ולחבוש אותה רק כשצריך או באותו הזמן לכסות את הראש עם יד עם שרוול, שאז זה במקום כיפה. חשוב לא להיאבק יותר מידי עם דברים שהם קשים לך עכשיו ובעזרת ה' סיכוי גדול שבהמשך הזמן תרגיש שיש לך כח להתגבר עליהם ולעשות מה שאתה באמת מאמין בו. יודע אתה יקירי, שלפי האמת ודאי שלא רק שאתה לא צריך להתבייש מהכיפה ומהתגובות של האחרים, אתה צריך להתגאות בה ולשמוח בה. הרי אתה עשית צעדים שאחרים לא מסוגלים, או לפחות לא מרגישים שהם מסוגלים, ולכן הכיפה שלך היא אות כבוד ודבר המראה על עצמה אמיתית שיש בך, על מעלה מיוחדת שאתה מיוחד בה. לכן, האמת היא שהכיפה צריכה להיות משמחת ומעוררת, אך חשוב שבמשך הזמן תתבונן בכך, תחשוב על כך, תלמד על הכיפה, והדבר יתן לך כח להתגבר על התגובות, וכך תרגיש טוב שאתה הולך עם כיפה ולא תהיה לך התמודדות קשה כל כך. שתהיה לך המון המון הצלחה, ואשמח להיות איתך בקשר ולעזור לך בכל מה שאוכל. תרגיש חופשי לפנות אלי בכל שאלה ובקשה ואשמח לעזור. בברכת כל טוב והיה חזק והמון הצלחה, הרב יצחק גרינבלט zahig1@gmail.com