• יארצייט ואזכרה

מה עושים באזכרה

הרב בנימין במברגר

ט"ו כסלו תשע"ב
שאלה
שלום אבקש לדעת כיצד לנהוג בבית הקברות ביום האזכרה: מה אומרים? האם ניתן לומר קדיש גם אם אין מניין? אם שני בני זוג קבורים באותה חלקת קבר, האם ביום האזכרה של האחד יש להזכיר גם את השני ואף לקרוא פסוקים על פי אותיות השם שלו? לתשובתכם אודה.
תשובה
נהג לומר כשעולים לקבר את פרקי התהילים: ל"ג, ט"ז, י"ז, ע"ב, צ"א, ק"ד, ק"ל. לאחר מכן קוראים במזמור קי"ט (המחולק לפי האותיות) את אותיות שם הנפטר ואותיות "נשמה". אפשר לומר גם "אל מלא רחמים". קדיש יש לומר רק במניין. ראוי לומר גם כמה פרקי תהילים על קברו של השני. בכל אופן, יש להניח אבן על כל קבר.