• שבת ומועדים
  • גוי של שבת

רמיזה לנכרי דרך סיפור בשבת

הרב שמואל אליהו

י"ד טבת תשע"ב
שאלה
אם רומזים לנכרי דרך סיפור דברים בשבת והנכרי מבין ועושה את המלאכה בשביל ישראל.. האם זה מותר? ואם כן, הרי הגוי עושה את המלאכה בשביל ישראל!!! וגוי שעשה מלאכה בשביל ישראל אסור לישראל להינות ממנה!!??
תשובה
זוהי שאלה חשובה וטוב שנשאלה. רוב בני האדם חושבים שאם רומזים והגוי עושה מעצמו זה בסדר וזה אינו נכון. ההלכה אומרת, שאם גוי עשה מלאכה בשבילי בלי רמז מצידי ואף ללא רצוני, זה אסור בשבת. על אחת כמה וכמה אם רומזים לו. כל מה שנהגו לרמוז זה במלאכה שמותר לכתחילה, כמו חולה או קטן שהוא דומה לחולה, בצרכים האלה אנו מתירים להשתמש בגוי ואז אומרים ברמז. בדבר שאסור מצד עצמו הרמז לא יפתור את הבעיה כי זה אסור מצד עצמו וכל שכן על ידי רמז מיהודי.