• שבת ומועדים
  • ספר בראשית

מדוע עשיו לא כיבד את אמו

הרב רפאל וסרטיל

י"ג סיון תשע"ב
שאלה
שלום בחזרה לפרשה תולדות. נכתב בה כי עשיו החליט לרצוח את יעקוב, אך דחה את הביצוע עד אחרי מות יצחק. מספר פרשנויות מדברות על כך שהסיבה לדחייה היא דאגה לשלום יצחק, רצון "לחסוך" לו את האבל. שאלתי היא מדוע עשיו אינו דואג לשלום אמו רבקה?
תשובה
לשואל שלום, נהניתי מן השאלה ובאמת לא מצאתי מי שנדרש לשאלה בצורה ישירה. מכל מקום, משמתבוננים בדברי חז"ל במקומות שונים (בראשית רבה פב, יד; ילקוט שמעוני בשלח רסח; פסיקתא רבתי כד, נה; דברים רבה א, טו-טז ועוד) ניתן לראות כי הדגש המיוחד על מידת כיבוד הורים מצטמצם אצל עשו לכיבוד אב בלבד. איננו מוצאים כלל שכיבד את אמו. וכך כתב בעל חידושי הרי"ם בהקשר זה: "שמע בקולי" – רצתה רבקה לבטל על ידי זה כוחו וזכותו של עשו, כי זכותו של עשו היתה בקיום מצוות כיבוד אב, לכן יעצה רבקה ליעקב כי יקיים גם הוא מצוות כיבוד אם במסירות נפש – כמשקל נגדי למצוות כיבוד אב של עשו. שנזכה לכבד כל אדם באשר הוא ולמעלה מן הכל את הורינו היקרים. ברכה נאמנה,