• פירות וירקות

המשך לבדיקת פירות יבשים

מכון התורה והארץ

י"ז אדר תשע"ב
שאלה
שלום וברכה, א. לפי מה שמופיע אצל הרב ויא התולעים מגיעות בזמן הייבוש על העץ ולאחר הקטיף. (אשמח לשמוע נתונים אחרים. לפי מה שכה"ר אמר התולעים מגיעות עוד לפני כן וממיינים את התמרים הנגועים במכירת תמרים טריים. לא ברור לי למה רק בתמרים טריים מוציאים את הנגועים אך בתמרים יבשים לא מוציאים אותם). אך לפי הנתונים של הרב ויא נראה לענ"ד שזה נחשב תלוש ולא מחובר, שהרי כל העומד להתלש כתלוש דמי. וזה מסתבר לפי מהלך הגמ’ שרוצה להבדיל גם בין פירות לבין העץ עצמו, שפירות נחשבים לפחות מחוברים מאשר העץ עצמו. אך כאשר עומדים להתלש לא שמענו שנחשב למחובר. דאל"כ תאמר גם על פירות העומדים על הקרקע שנחשבים למחובר וזה בוודאי ליתא. ב. לפי הנתונים שכתב הרב לגבי הנגיעות אין כאן מיעוט המצוי לכו"ע. אמנם לענ"ד גם במספרים גבוהים בהרבה נחשב למיעוט המצוי (על פי שיטתו של הרב ישראלי זצ"ל) אך מכל מקום 5% או 3% הוא בוודאי לא מיעוט המצוי. ג. ברצוני להבהיר שאין מטרתי לזלזל חלילה במי שרוצה להחמיר על עצמו. אך צריך להבהיר לציבור את שורת הדין. מדאו’ כל דפריש מרובא פריש. חכמים החמירו לבדוק במיעוט המצוי, כאשר אפשר לבדוק. במקום טרחה או במקום שזה בלתי אפשרי חזר דין דאו’. (כמו שכתב הפמ"ג בפתיחה לסי’ לט). וכל שכן דכל שכן לפי הנתונים הנ"ל שבתמרים אין בכלל מיעוט המצוי, ואולי אפילו אין איסור תולעים כלל.
תשובה
בס"ד שלום וברכת ד' א. כל פרי עומד להתתלש, וכל זמן שהוא מחובר ויש חרקים הרי הם שרץ הארץ, לא משנה אם זה עומד לייבוש או לא, כל זמן שהוא מחובר לקרקע דינו כקרקע. עיין לעניין כמהין ופטריות (פד, ו) שהם נחשבים גדולי קרקע למרות שלא יונקים מהקרקע אלא רק כמקום גידול. כמו כן מהו ייבוש? תחילת ייבוש סוף ייבוש, אלו הגדרות לא ברורות כלל. ב. מכיוון שכבודו כתב שהוא הולך לפי הרב וויא שליט"א כדאי שיעיין כיצד הוא מגדיר מיעוט המצוי, ולא יהיה מקולי דהאי ומקולי דהאי. ג. מהי מקום טרחא, האם לעיין 20 שניות בתמר יש בכך טרחה, לא דנים על תמר שהוא ממרח ואי אפשר לבדוק, שאת זה הקלו כל הרבנים ויודעי הלכה, הדיון הוא על תמר שלם שקל הוא בבדיקה שהיא איננה צריכה מומחיות אלא תשומת לב, ונראה שמי שאינו בודק הרי זה כמעלים עיניו מן האיסור. ד. מקובל בשם החזו"א שאין משיבים פעמיים, מכיוון שאדם שלא מקבל - לא יקבל, על כן אם כבודו חושב שמותר יעשה כהבנתו. בברכת התורה והארץ הרב יהודה הלוי עמיחי מכון התורה והארץ כפר דרום אשקלון