• גיור וגרים

הגרים נחותים בעם ישראל?

הרה"ג דוב ליאור

ג תמוז תשס"ד
שאלה
א. האם נישואין עם גר צדק נחשבים לנישואין מדרגה שניה? למה לגיורת אסור להתחתן עם כהן? ב. האם הגר חייב לשנות את תאריך יום ההולדת שלו לתאריך הגיור? ג. האם הוריו הגוייים של הגר נקראים סבא וסבתא של ילדי הגר?
תשובה
א. אומנם אסור לגיורת להתחתן עם כהן אך זה לא מראה על נחיתות הגר, פשוט הכהן מוגבל מהתורה מלהתחתן עם חלק מבנות מישראל ולכן גם אסור לו להתחתן עם גרושה וכו'. ולהיפך, התורה שיבחה את מי שעזב את כל מה שהיה לו והצטרף לעם ישראל לקבל עליו עול תורה ומצוות, ולכן היא הזהירה על אונאת הגר, ומי שמצערו עובר על איסור לצער יהודי מישראל וכן עובר על עוד כמה איסורים מיוחדים שיוחדו לציעור הגרים. ב. לא, תאריך הלידה של הגר הוא היום בו הוא נולד (העברי כמובן), אך שייך מאוד לרשום ולציין את תאריך הגיור ולחגוג אותו כפי שחוגגים יום הולדת. ג. מבחינה הלכתית הורי הגר לא קשורים אל הגר, וממילא אין הם נקראים סבא וסבתא של הנכד, אך מבחינה אנושית הם בהחלט קשורים אליו, והרמב"ם אף כותב שגר חייב בכבוד הוריו הביולוגיים. האם לגר צדק יש נשמה יהודית?