• כל השאלות

המותר והאסור בשנת אבל

הרב מיכאל יומטוביאן

כ"ה ניסן תשע"ב
שאלה
א: במקום העבודה שלי ארגנו ערב גיבוש לכל צוות העובדים, מדובר בארוחה משותפת ופעילות חברתית. הפעילות כולה ללא השמעת מוזיקה כל שהיא. האם מותר לי להשתתף באירוע זה? ב: האם מותר להתאפר בשנת אבל על אב או אם? ג: האם מותר לי לשתול פרחים בגינתי בשנת אבל על הורי?
תשובה
א: אין להשתתף בסעודות חברים בשנת אבל על אב או אם, גם כשלא משמיעים שם מוזיקה. בשו"ע יו"ד סימן רצא' מבואר שסעודה משותפת כזו אסורה משום שמחה מצד עצמה ללא קשר למוזיקה המושמעת בה. ב: בסימן שפא סעיף ו' השו"ע מסכם את ההלכה בזה כדלהלן: אשה נשואה, אסורה באיפור רק בתוך השבעה אך לאחר מכן מותרת באיפור כדי שלא תתגנה על בעלה. כלה שאירעה אבל בתוך שלושים יום לזמן חופתה, מותרת להתאפר אפילו בתוך השבעה. אשה רווקה שהגיעה לפירקה ומצפה להתחתן, מותרת אף היא להתאפר אפילו בתוך השבעה. ג: אין איסור לייפות את הגינה בשנת אבל על הורים, אדרבה יש בדבר הידור ונוי בקיום מצוות ישוב ארץ ישראל. הרב מיכאל יומטוביאן