• ברכות השבח והראייה

לברך על בושם ולשדך את התינוקות

הרב יוסף אפריון

ט"ז אייר תשע"ב
שאלה
שלום א. האם בכל פעם שאני שמה בושם עלי לברך בורא מיני בשמים? אם כן מתי, לפני התזת הבושם או אחרי? ומה לגבי קרם עם ריח טוב? גם צריך לברך? ב. רציתי לדעת אם הורים מדברים בבדיחות הדעת, וברור שהם מדברים בבדיחות ולא ברצינות, על שידוך הילדים שלהם כשהם תינוקות, האם זה תקף או לא. כלומר, מה שקרה לפני כמה שנים כשבתי היתה תינוקת נפגשנו עם הורים לתינוק אחר ואני אמרתי בצחוק "אפשר לעשות שידוך" אבל לרגע לא התכוונתי, וגם האמא של התינוק הסתכלה עלי בחלחלה, כך שזה בטוח לא תקף, נכון? אני רק רוצה לוודא. וכמה פעמים הוצעו לבתי התינוקת "שידוכים" כאלה בצחוק, ומאד קשה לי לשכוח את זה, אני מאד נזהרת מאז לא לדבר שטויות כאלה, רק רוצה לוודא שזה בטל ומבוטל ושהמזל שלה פתוח. תודה.
תשובה
שלום א. ישנה מחלוקת האם מברכים ברכת מיני בשמים על בושם. אם את נוהגת לברך המשיכי במנהגך. יש לברך לאחר ההתזה כשמריחים את הבושם. על קרם גוף אין מברכים כיון שעיקר יעודו אינו לריח. אם נוטלים אותו על מנת להריח אפשר לברך. ב. אמירות אלו נאמרות ללא כל כוונה רצינית והן רק הלצה בלבד. אין להם שום תוקף לשום ענין והם בטלים ומבוטלים. בעז"ה בעיתו ובזמנו ילדייך ימצאו את זיווגם הראוי להם. אפשר כמובן להתפלל על כך. כל טוב