• שבת ומועדים
  • ספר בראשית

יופיה של שרה אימנו

הרב רפאל וסרטיל

כ"ט אייר תשע"ב
שאלה
שלום כבוד הרב. מסופר בבראשית רבה על שרה אימנו, כשהיתה בת 100 יופייה היה כשל בת 20. נכון שיש כיום נשים בנות 45 שנראות כמו בנות 25 אבל אין שום היגיון שבת 60 תיראה כמו בת 20 ובטח לא שבת 100 תראה כמו בת 20. האם את היופי הזה היא קיבלה במתנה מה’ בגלל המעשים הטובים שהיא עשתה או שהיא נולדה ככה בלי שום קשר למעשיה? זה נשמע משוגע שבת 100 תיראה כמו בת 20.
תשובה
שלום, חז"ל אומרים במסכת מגילה (טו ע"א): "ארבע נשים יפיפיות היו בעולם" ובהן שרה אמנו. קודם לכן אומרת הגמרא (שם יד ע"א) שכינויה של שרה היה "יסכה", שהכול היו סוכין ביופיה. אכן יופיה של שרה אמנו היה דבר מיוחד. מובן שאין מדובר על יופי חיצוני בלבד, אלא על יופי פנימי של מידות טובות, אצילות נפש, יראת שמים, קדושה, טהרה ועדינות. כל אלו הקרינו כלפי חוץ ובאו לידי ביטוי גם ביופיה החיצוני שהוא זניח יחסית לגדלות הפנימית שהיתה בה. באשר לתמיהתך ביחס לגילאים - אם תעיין במדרש בראשית רבה (נח, ד), תגלה שנפלה טעות בציטוט שציטטת, וכך כתוב שם: "בת מאה כבת עשרים לחטא... ובת עשרים כבת שבע ליופי". והכוונה היא שילדה בת שבע אינה זקוקה לתמרוקים שונים כדי לקשט את עצמה. אף שרה היתה שלמה בגופה ובנפשה ולא נדרשה להתקשט בתמרוקי נשים (גור אריה שם). בברכה,