• שבת ומועדים
  • תפילת ליל שבת

סיבוב ב’בואי בשלום’

הרה"ג דוב ליאור

כ"א תמוז תשס"ב
שאלה
כיצד יש לנהוג בקבלת שבת כשהציבור מסתובב ב’בואי בשלום’, לאיזה כיוון יש לפנות?
תשובה
טעם המנהג הוא לפנות לכיוון מערב, מקום שקיעת החמה, כביטוי לקבלת השבת הנכנסת עם שקיעת החמה. ואין שום ענין בפתח בית הכנסת. אלא שבאירופה שם היו מתפללים לכוון ארץ ישראל מזרחה, בדרך כלל היה פתח בית הכנסת בצד המערבי, וממילא פנייה למערב היתה גם פניה לפתח בית הכנסת. אבל בארץ כל מקום ינהג על פי מיקומו, בית כנסת שנמצא ביישוב ממערב לירושלים, כמו תל אביב, יסתובב סיבוב שלם, ומי שנמצא מצפון או מדרום לירושלים יפנה חצי סיבוב, ומי שנמצא במזרחה של ירושלים, כמו ביריחו, אין צורך שיפנה כלל, כי פניו כבר מופנים מערבה לכוון ירושלים שהוא גם לכיוון שקיעת החמה.