• תפילת נשים

מספר שאלות בנושאים שונים

הרב יוסף אפריון

כ"ד תשרי תשע"ג
שאלה
שלום ותודה רבה מראש, האתר הזה עוזר לי מאוד מאוד בהרבה תחומים וגורם לי לשמור יותר טוב על ההלכה. יש לי כמה שאלות, מקווה שאני לא מטריחה את הרב יותר מדי 1. בשחרית בשבת לפעמים נכנסות לעזרת הנשים נשים חילוניות שבאות לבר מצווה, ונראה שהן צריכות הכוונה (אפילו סתם להגיד להן שלא נכנסו לעזרת הנשים הנכונה או להביא להן סידורים). הבעיה היא שתמיד הן נכנסות בקטעים שאסור לדבר, ולכן אני לא יכולה לעזור להן. אז מה עדיף- לדבר באמצע פסוקי דזמרה, ק"ש וכו’, או לעזור להן? (לא נראה לי שהן יבינו אם ארמוז להן ללא מלים) 2. אמא שלי תמיד קונה את הירקות של גוש קטיף, אבל היא לא בודקת/ שוטפת/ מה שצריך לעשות לפני שאוכלים. האם אני יכולה לאכול? (אני מאוד לא רוצה להקל בדברים האלה, וגם אם אבקש ממנה לבדוק היא לא תעשה את זה- מנסיון בדברים אחרים) 3. אני עושה שירות לאומי וגרה בדירת שירות. המיטה שלי ממוקמת כך שאני ישנה עם הרגלים לכיוון ירושלים, ואם אהפוך את הכיוון, זה יפריע לחברה שלי שישנה איתי בחדר. האם זו חובה לישון עם הראש לכיוון ירושלים? 4. האם אחת משתי התפילות שנשים חייבות בכל יום יכולה להיות תפילת ערבית, או שחובה שחרית ומנחה? (בפניני הלכה/ תפילת נשים של הרב אליעזר מלמד לא ראיתי התייחסות לאפשרות של להתפלל ערבית,, ולכן אני שואלת). האם אפשר לכתחילה לתכנן להתפלל ערבית במקום אחת התפילות האחרות? 5. האם הספירה של שתי תפילות ביום מתחילה מהערב (ערבית- שחרית- מנחה) או מהבוקר (שחרית- מנחה- ערבית)? בשבתות וחגים- האם מוסף נספר בתור אחת משתי התפילות? תודה רבה רבה מראש ויישר כוח
תשובה
שלום 1. לפני ברוך שאמר אפשר לדבר, לאחר מכן אין לדבר אולם אפשר לקבלן בסבר פנים יפות ולפתוח בפניהן את הסידור במקום המתאים. אם מודעות הכוונה יעזרו כדאי לתלותן במקום בולט בתאום עם הגבאים או הרב. 2. אי אפשר לתת הנחייה כללית ל"ירקות של גוש קטיף". יש המון חברות וכשרויות, חלקן כשרויות מעולות ששטיפת העלים היא תוספת הידור לכתחילה ונראה שבדיעבד אפשר לאכול אף ללא שטיפה (אא"כ יש הוראה חריגה על האריזה) וישנן חברות שגם לאחר שטיפה לא ברור שאין שם חרקים. לכן כדאי לקנות רק את החברות הטובות שבד"כ שטיפה רגילה מספיקה. [אפשר לברר את באתר הרבנות הראשית] 3. עד כמה שידוע לי אין כל חובה לישון לכיוון ירושלים. [להבדיל את הנפטרים קוברים שרגלם לכיוון ירושלים...] 4-5. כיון שיש דעות שאשה חייבת רק בתפילה אחת אפשר לסמוך על דעה זו ולצרף את תפילת ערבית או מוסף לתפילה השניה שאת מתפללת.