• שכירות, קנייה ומכירה

תשלום על צילומים שלא רציתי

הרב מיכאל יומטוביאן

י"א מרחשון תשע"ג
שאלה
רציתי להדפיס 2 עמודים ממכונת צילום [חיברתי אליה את מכשיר הדיסק און-קי שלי] וזה לא הגיב. חשבתי שמשהו נתקע וכך נסיתי עוד 10 פעמים. אחרי שעתיים ראיתי שהוציאה לי את כל ה-20 עמודים. כנראה שמשהו לא היה מחובר ואח"כ חברו אותו או משהו אחר. נראה לי לחייב את עצמי, מה דעתכם? מדין מה אני חייב?
תשובה
קשה לענות על השאלה ללא בירור כל הפרטים, אך באופן כללי אפשר לומר כך: השני שחיבר את המכונה פעל כראוי לכן אין לחייבו. ביחס אליך, אם השימוש שלך במכונה היה סביר, אינך חייב לשלם על הדפים שיצאו בגלל התקלה. מקרה זה דומה למזיק ברשות הבעלים שהרי בעל המכונה הניחה שם כדי שישתמשו בה שימוש סביר ולא יעלה על הדעת לחייב אדם שהשתמש במכונה באופן זה. אם השימוש לא היה סביר, אמנם אתה גרמת לנזק אך כנראה שמדובר בנזק בגרמא ואינך חייב בדיני אדם אלא בידי שמים. הרב מיכאל יומטוביאן