• שכנים ושותפים

קיר תומך בין שכנים

הרב מרדכי גרוס

י"ב מרחשון תשע"ג
שאלה
קניתי בית עם קיר תומך עם השכנים שעכשיו רוצים לבנות. יש הפרש גובה בין המגרשים מ-70 סמ עד 2 מטר .באיזור של ה2 מטר השכנים רוצים לבנות במרתף כך שהם צריכים לחפור ליד הקיר. שאלותי הם: 1. האם הם צריכים להשתתף חצי חצי בחומה מדין חצר מעל חצר? 2:לטענת השכנים החומה רעועה וצריכה חיזוק בעוד שהמהנדס שלי טוען שהיא צריכה חיזוק אבל אין שום סכנה לשנים רבות.כך שאוכל לחזק את החומה בעוד שנים.ואם השכנים רוצים לגעת בחומה היום (למרתף) העלות עליהם במלואה.ברצוני לציין שהחומה באיזור של ה70 סמ (זה חצי אורך חומה) חוזקה עיי בעל הבית הקודם. שאלתי האם אני צריך להשתתף בחיזוק החומה מהצד של השכנים בגלל שהם חופרים בצמוד לחומה? תודה תזכו למצוות
תשובה
שלום וברכה, כדי לענות על השאלה צריך לשמוע את שני הצדדים ולהשלים עוד פרטים אודות המקרה, לכן אין להתייחס אל הדברים הבאים כפסיקה, אלא כהצעת הדין במקרים כללים, יש לגשת לדיין או רב שישמע את שני הצדדים לפרטיהם ויפסוק את הדין. באופן כללי: 1.אם אתה או הבעלים הקודמים לך הם ששלמו עבור בניית קיר תמך , ועכשיו השכנים חופרים בו ונהנים מקיומו, עליהם לשלם לך עבור חצי מההוצאות עבורו, מקור הדין בסוגיית 'מקיף וניקף' במסכת בבא בתרא דף ד ע"ב. שם מתבאר שבאופן ששכן אחד משקיע בתשתית שיכולה ליהנות גם את שכנו, ושכנו מגלה במעשיו שהוא רוצה ליהנות ממעשה ידיו של שכנו, עליו לשלם את חצי ההוצאות לשכנו, בתנאי שהבעלות על התשתית תהיה של שניהם יחד. (כך הוא לשיטת תוס' ב"ק כ ע"א שכיוון שהניקף גילה דעתו שנח לו בהוצאה חייב למרות שהשני אינו חסר. ואף לשיטת היש"ש ב"ק סי' טז שחולק על תוס', הדין כן כיוון שאתה נאלץ לשלם תוספת ממון עבור חיזוק הכותל בגלל החפירה של השכנים, [עיין סעיף 2] אין זה מוגדר זה נהנה וזה לא חסר) 2.באופן שלעת עתה, החומה אינה דורשת חיזוק, והחיזוק נצרך עתה רק מצד החפירה של השכנים, העלות של החיזוק מוטלת עליהם. אמנם יש אומדנא שאדם שיודע שצריך לחזק את כותלו לאחר מספר שנים ,מוכן לשלם סך מסוים עבור מי שיחזק את כותלו כבר עכשיו, וכיוון שכן, יש לשלם את הסכום הזה. כדי לקבוע את הסכום יש לגשת לשמאי, לספר לו על המקרה ולשום כמה אדם מוכן לשלם על חיזוק במצב זה. אמנם בזמן שיגיע המועד בו היית צריך לחזק את הקיר לולי חפירת המרתף וחיזוק הקיר ע"י השכנים, תצטרך להשלים את הסכום לחצי העלות של החיזוק שהיית צריך להוציא. כיוון שגם אתה היית צריך להוציא הוצאה זו. יש לעיין מה החוק בעניין זה, בנושאי הלכות שכנים כגון זה, החוק מחייב מבחינה הלכתית. כל טוב הרב מרדכי גרוס.