• שאלות כלליות

האם רשום בתנ"ך על צמח הקאנביס ?

הרב יצחק בן יוסף

כ"ג מרחשון תשע"ג
שאלה
“ויאמר אלקים הנה נתתי לכם את-כל-עשב זרע זרע אשר על-פני כל-הארץ ואת-כל-העץ אשר-בו פרי-עץ זרע זרע לכם יהיה לאכלה ולכל-חית הארץ ולכל-עוף השמים ולכל רומש על-הארץ אשר-בו נפש חיה את-כל-ירק עשב לאכלה ויהי-כן” ישנם שורשים עתיקים הרבה יותר בקרב השפות השמיות כמו עברית ושהמושג אף מופיע מספר פעמים בתנ”ך. ש”בכתבי התנ”ך המקוריים ישנם מספר אזכורים לשימוש בקנאביס גם כקטורת בטקסי פולחן דתיים וגם כחומר לצריכה למען התעלות רוחנית“. המונח “קנאביס” לביטוי “קנה בושם” שמוזכר גם כ”קנה” או “קנבוס”. המילה “קנה בושם” מופיעה כחמש פעמים בתנ”ך; בפרקים שמות, שיר השירים, ישעיהו, ירמיהו ויחזקאל. האזכור הראשון לקנה בושם בתנ”ך מופיע כאשר אלקים פונה אל משה הצעיר ואומר לו כך: “[כב] וידבר ה', אל-משה לאמור. [כג] ואתה קח-לך, בשמים ראש, מור-דרור חמש מאות, וקינמון-בשם מחציתו חמישים ומאתיים; וקנה-בושם, חמישים ומאתיים. [כד] וקידה, חמש מאות בשקל הקודש; ושמן זית, הין. [כה] ועשית אותו, שמן משחת-קודש–רוקח מרקחת, מעשה רוקח; שמן משחת-קודש, יהיה. [כו] ומשחת בו, את-אוהל מועד, ואת, ארון העדות. [כז] ואת-השולחן, ואת-כל-כליו, ואת-המנורה, ואת-כליה; ואת, מזבח הקטורת. [כח] ואת-מזבח העולה, ואת-כל-כליו; ואת-הכיור, ואת-כנו. [כט] וקידשת אותם, והיו קודש קודשים; כל-הנוגע בהם, יקדש. [ל] ואת-אהרון ואת-בניו, תמשח; וקידשת אותם, לכהן לי. [לא] ואל-בני ישראל, תדבר לאמור: שמן משחת-קודש יהיה זה, לי–לדורותיכם. [לב] על-בשר אדם, לא ייסך, ובמתכונתו, לא תעשו כמוהו; קודש הוא, קודש יהיה לכם. [לג] איש אשר ירקח כמוהו, ואשר ייתן ממנו על-זר–ונכרת, מעמיו. [לד] ויאמר ה' אל-משה קח-לך סמים, נטף ושחלת וחלבנה, סמים, ולבונה זכה: בד בבד, יהיה. [לה] ועשית אותה קטורת, רוקח מעשה רוקח, ממולח, טהור קודש. [לו] ושחקת ממנה, הדק, ונתת ממנה לפני העדות באוהל מועד, אשר איוועד לך שמה; קודש קודשים, תהיה לכם. [לז] והקטורת, אשר תעשה–במתכונתה, לא תעשו לכם; קודש תהיה לך, לה'. [לח] איש אשר-יעשה כמוה, להריח בה–ונכרת, מעמיו.”. הציטוט בשורות הקודמות מתאר את קדושת הצמח באופן די ברור. יחד, משה ונביאים משבט לוי שמרו על קדושת הצמח מכל משמר ואסרו על האנשים הפשוטים מלהשתמש בצמח בעזרת הבטחות לנקמה של אלקים למי שיעיז להמרות את פיהם. “[ז] והקטיר עליו אהרון, קטורת סמים; בבוקר בבוקר, בהיטיבו את-הנרות–יקטירנה. [ח] ובהעלות אהרון את-הנרות בין הערביים, יקטירנה–קטורת תמיד לפני ה', לדורותיכם.” אזכור שני לקנה בושם בתנ”ך אזכור שני לקנאביס בתנ”ך מופיע תחת המושג “קנה” ביחס למלך שלמה. בשיר השירים, אחד מהטקסטים היפים ביותר בתנ”ך, מזכיר שלמה המלך את הקנה: “נרד וכרכם קנה וקינמון עם כל עצי לבונה”. אזכור שלישי לקנה בושם בתנ”ך אלקים רוצה גם האזכור הבא לקנה בושם בתנ”ך מופיע בספר ישעיהו כאשר אלקים כועס על בני-ישראל על חטאים שביצעו. אחד החטאים היה שלא סיפקו לאלקים את הצמח הקדוש. “[כג] לֹא-הֵבֵיאתָ לִּי שֵׂה עֹלֹתֶיךָ, וּזְבָחֶיךָ לֹא כִבַּדְתָּנִי; לֹא הֶעֱבַדְתִּיךָ בְּמִנְחָה, וְלֹא הוֹגַעְתִּיךָ בִּלְבוֹנָה. [כד] לֹא-קָנִיתָ לִּי בַכֶּסֶף קָנֶה, וְחֵלֶב זְבָחֶיךָ לֹא הִרְוִיתָנִי.”. אזכור רביעי לקנה בושם בתנ”ך קנה מארץ רחוקה… האזכור הרביעי לקנה בתנ”ך מופיע בספר ירמיה ונראה שהפעם אלקים לא מעוניין לקבל את הצמח במתנה בדומה לפעם שסירב לקבל מזבח מקין בתמורה למחילה על רציחתו של הבל. “לָמָּה־זֶּה לִי לְבוֹנָה מִשְּׁבָא תָבוֹא וְקָנֶה הַטּוֹב מֵאֶרֶץ מֶרְחָק עֹלוֹתֵיכֶם לֹא לְרָצוֹן וְזִבְחֵיכֶם לֹא־עָרְבוּ לִי”. אזכור חמישי ואחרון לקנה בושם בתנ”ך האזכור האחרון בתנ”ך לקנה מופיע בספר יחזקאל כ”ז ביחד לסיפורו של המלך שלמה. “וְדָן וְיָוָן מְאוּזָּל, בְּעִזְבוֹנַיִךְ נָתָנּוּ; בַּרְזֶל עָשׁוֹת קִדָּה וְקָנֶה, בְּמַעֲרָבֵךְ הָיָה” עכשיו השאלה שלי האם זה נכון ?! ודרך אגב השימוש בקנאביס או מריחוואנה איננה מזיקה כמו סיגריות או קופאין או אלכוהל בדירוג שנעשה לפני כמה חודשים בין כל סוגי הסמים היא נמצאת במקום האחרון "הכי לא מזיקה" שבמקבילה נמצאת האלכוהל במקום הרביעי והטבק במקום השביעי . וזה מתוך 30 סוגי סמים שנערכו.
תשובה
אתה טועה ומטעה. סמים כל שהם, גם אם הם נקראים 'סמים קלים', מהווים אסון לפרט ואסון לאומה. אוייבנו בכל הגבולות עושים מאמץ עילאי להחדיר סמים מכל סוג על מנת להרוס את החברה. חשיש / קנאביס / מריחיואנה או בכל שם הוא סם בעל השפעה ריגשית ממכרת ובעלת השפעה פסיכואקטיביות ופיזיולוגיות רבות. ונשמרתם מאוד לנפשותיכם. אנו מאמינים שלחיים יש תכלית מעבר לעשן לכיף, שיש לנו נשמה קדושה ובשר קודש וצריך לשמור עליו מכל משמר. ולא לחינם ברוב מדינות העולם אוסרים בחוק עישון חשיש, והמוכר סמים עונשו המירבי 20 שנות מעשר והמוכר לקטינים 25 שנות מעשר - מקביל לרצח. האמירה שחשיש פחות ממכר מקופאין אינו רציני, קופאין אינו מזיק. רבים מההעבריינות בתחום הפריצות והגניבות הם עקב ההתמכרות לסמים קלים והצורך התמידי לממן אותם, כאשר כושר העבודה יורד. סור מרע - ועשה טוב.