• גזל ונזיקין

דילמת גזל בכיבוד אב

הרב מרדכי גרוס

כ"ד מרחשון תשע"ג
שאלה
1.אבי היה נוהג לקחת אותי ואחי למקווה שהכניסה אליו עלתה 10 שקלים,והיה נותן לנו מטבע של 10 על מנת שנכנס ביחד באותו תשלום. האם היום עלי להחזיר סכום משוער למקווה? 2.אבי השכיר דירה לאישה שהלכה לעולמה ללא בנים אך בעלת קרוב משפחה. נכנסנו אני ואבי לדירתה ואבי אמר לי לקחת כלי עבודה מסוים. אמרתי לו שיש לשאול את קרובת משפחתה אך הוא אמר לי שזה בטוח לא חפץ שלה אלא של אדם שנכנס בלא רשות ושזה הפקר. יש לציין שהדלת אכן הייתה פרוצה. יש לציין ששום קרוב משפחה לא יצר איתו קשר בעניין מותה של האישה או בקשר לרכוש ונאלצנו לברר לבד אם היא עדיין בין החיים או לא(האישה נפטרה לפני חודשיים). האם זה בסדר שלקחנו את אותו כלי?
תשובה
שלום וברכה. 1. אין עליך חיוב להחזיר את הסכום המשוער למקוה, אביך הוא שחייב בזה. 2. אם יש וודאות שהחפץ אינו של הנפטרת אלא של פורץ שנכנס לדירה והשאירו שם, מותר לקחת אותו. כל טוב הרב מרדכי גרוס.