• שבת ומועדים
  • 'דתי' ו'חילוני' בשבת

לענות לטלפון מאח שאצלו כבר שבת

מכון התורה והארץ

כ"א טבת תשע"ג
שאלה
אחי, שאינו שומר תורה ומצוות נסע לטייל בחו"ל למשך שנה. הוא מאוד שומר על קשר, ובכל יום שישי מתקשר להגיד לנו שבת שלום. לפני כשבועיים נפל לי האסימון שהוא מתקשר אלי כאשר אצלו כבר נכנסה שבת. בקשתי ממנו שיתקשר מוקדם יותר, בתואנה שהוא מתקשר סמוך לשבת וזה מאוד לחוץ אבל הוא שוב התקשר בזמן שאצלו שבת. האם מותר לי לענות לשיחה ממנו, בידיעה שאצלו כבר נכנסה שבת? אשמח לשמוע את תשובת הרב. תודה
תשובה
בס"ד שלום וברכת ד' לפי מה שהצלחתי לברר בפעילות הטלפון בימינו נראה שאין בכך איסור, כיוון שהאח לא עושה פעולה נוספת בהרמת הטלפון כאן. אמנם יתכן שמופעל מונה שיחות, אבל זה פס"ר דלא ניחא ליה ולא מתכוון לכך והאיסור רק מדרבנן. על כן אפשר להקל ולהרים כאן למרות שאצלו שבת. ברור שמבחינת מדיניות יש לבקש שיתקשר לפני שבת שלו. בברכת התורה והארץ הרב יהודה הלוי עמיחי מכון התורה והארץ כפר דרום אשקלון