• שבת ומועדים
  • בעלי חיים וצמחים בשבת

האכלת עופות בשבת

הרב מיכאל יומטוביאן

כ"ה טבת תשע"ג
שאלה
אדם המגדל תרנגולים בחצירו נוהג בשבת לטבול לחם במים, לסחוט אותו ולתיתו לתרנגולים לאכול. האם הוא נוהג כהוגן? לטענתו, ללא הסחיטה התרנגולים לא יאכלו את הלחם.
תשובה
במקרה זה יש לדון בשני ענינים הלכתיים, סחיטה בשבת וטירחה בהאכלת בעלי חיים. למעשה, נראה שמותר לנהוג כן. אין לחשוש לסחיטה, משום שהוא סוחט ע"מ להכשיר את הלחם לאכילה. בדומה לכך, מצאנו בשו"ע שמותר לסחוט דבר כבוש ממימיו, כגון: מלפפון חמוץ, על מנת לאוכלו כשאינו צריך את הנוזל הנסחט (סימן שכ סעיף ז). וביחס לטירחה עבור העופות, מכיון שללא פעולה זו העופות לא יאכלו את הלחם מותר לעשות זאת עבורם (סימן שכד סעיפים ו-ח). הרב מיכאל יומטוביאן