• גזל ונזיקין

נזק למוצר בחנות

הרב יהודה אודסר

כ"ו שבט תשע"ג
שאלה
בע"ה גרמתי בלא כוונה נזק קטן למוצר בחנות (שהיא חלק מרשת גדולה), שייתכן שבעקבותיו לא יקנו את המוצר. שאלתי את המוכרת מה ניתן לעשות, והיא אמרה שאין מה לעשות וזה דבר שקורה- ולא דרשה ממני כסף על כך. האם בכל זאת עלי למצוא דרך לשלם על הנזק?
תשובה
ישנו כלל בתלמוד ש"חזקה אין אדם חוטא ולא לו", זאת אומרת, שאנו מניחים שאדם לא יעשה מעשה עבירה וכדומה כאשר אין הוא נהנה מכך. ולכן אנו יוצאים מנקודת הנחה בסיסית שהעובד בחנות פועל לפי הכללים שבעלי החנות הורו לו ומן הסתם הוא לא יחטא כלפיהם ללא סיבת רווח והנאה. אמירה כזאת שהמוכרת אמרה, אפילו שהיא לא בעלת החנות, היא כפי הנראה חלק משירות הלקוחות והאוירה הנעימה שבעלי החנות רוצה להשרות עליך ב"חווית הקניה שלך" וזהו אינטרס שלו (והסיבות מובנות..). לכן אין צורך לחפש ולמצא דרכים אחרות מלבד השאלה ששאלת את המוכרת שהייתה בחנות.