• מוצרים שונים

בשר לא חלק - טרף לספרדים??

הרב יוסף דהאן

ד שבט תשס"ב
שאלה
ידועה דעתו של הרב עובדיה שליט"א כי בשר לא חלק, הנו "טרף" לבני עדות המזרח. האם נכון לומר למכונים "בעלי בתים", שאם יאכלו בשר אשר מקבל הכשר (רגיל) מהרבנות, הם למעשה אוכלים טרפות?
תשובה
המושג 'חלק בית יוסף' מציין את ההקפדה על דעתו של מרן השו"ע לגבי כשרותן של סירכות שנמצאו בריאה בעת השחיטה. הרמ"א הקל יותר בעניין זה ולכן ישנן כשרויות שאינן מקפידות על החומרא הנ"ל ומציינות אמנם שהבשר 'חלק', אך לא לדעת הבית יוסף. בהחלט ראוי וצריך להדגיש בציבור (בתבונה ופקחות וח"ו שלא להרחיק יהודים שאינם בקיאים בהלכות חמורות אלו) את הקפדת הספרדים על הצורך שכשרות הבשר תהיה על פי פסיקתו של מרן, אבל כיון שהרמ"א הקל בזה אי אפשר לומר על בשר שאינו 'חלק בית יוסף' שהוא טרף. המושג 'טרף' גורר אחריו השלכות הלכתיות כגון צורך להכשיר כלי שבושל בו בשר כזה וכד', ואין בזה צורך בנידון דידן.