• בצל, דבר חריף וחיתוך בסכין

בצל חלבי בכלי בשרי

הרה"ג דוב ליאור

כ"ח תמוז תשע"ג
שאלה
שלום כבוד הרב שליט"א! ראיתי שפורסם כאן בשם הרב כך: "שאלה: בצל שנחתך בסכין חלבי, האם מותר לאוכלו בכלים בשריים (ללא בשר)? תשובה: אם אוכלים את הבצל הזה לא כשהוא חם – אין בעיה". ורציתי לשאול ולהבין: א) מדוע מותר לאוכלו בכלים בשריים? בשו"ע יו"ד (צא, א) כתוב שבשר וגבינה שנגעו זב"ז צריכים הדחה. ובחוו"ד ופ"ת (בסע’ א שם) כתבו שדבר חריף צריך הדחה אפילו אם הוא יבש ואינו לח. בהמשך השו"ע (סי’ צא סע’ ב) כתוב שכל דבר שצריך הדחה, אין לשים אותו בכלי מהמין השני. לפ"ז יוצא לכאו’ שאין לשים למשל בצל שנעשה חלבי (כי נחתך בסכין שבלוע בה חלב) בכלי בשרי. ב) מסתימת דברי הרב שליט"א בתשובה הנ"ל, משמע שמותר לאכול את הבצל אף שאוכלו עם סכין ומזלג. והנה אם חותך בצל שנעשה חלבי, בסכין בשרית – זוהי מח’ אם להחמיר ולומר שטעם-החלב הבלוע נפלט ומטריף את הסכין, וגם הבצל נעשה אסור באכילה. המג"א (תנא,לא) מחמיר בזה. ופסקו כמותו החכמת אדם (מט,י) והמ"ב (תנא,צ). וכן דעת הפמ"ג (שפ"ד יו"ד צו, סוף סק"ב). אמנם כתב בספר "דבר חריף" (י,א) שרוב האחרונים הקלו בזה – אבן העוזר על גליון השו"ע ביו"ד צו, רע"א, חוו"ד ועוד. והסיק שניתן להקל בזה. רציתי לוודא אם כתר"ה פוסק להקל להלכה ולמעשה בנידון זה. תודה וישר כח לרב,
תשובה
מה שאומרים שבצל בגלל חריפותו מפליט, זה נכון כשיש דוחקא דסכינא. אך אם הוא מונח כך סתם על הצלחת אין שום בעיה.