• תורה, מחשבה ומוסר
  • עקרונות בקיום מצוות

יחס התורה לאונס ולעגינות

הרה"ג דוב ליאור

ב אב תשע"ג
שאלה
שלום רב, אשמח לקבל תשובה על שתי שאלות בנוגע לחוקים של התורה. מדוע אין איסור על דבר נתעב ונוראי כל כך, אונס, בתורה? ועל חוקים של להותיר אישה עגונה? הרי להותיר אישה ללא יכולת להביא ילדים מגבר אחר הוא מבחינתי לא שונה כלל מרצח, כי הרי זהו רצח של הנפש בעודה חיה. אותו דבר לגבי אונס, שזה לא פחות מרצח נפשו של אדם, והתעללות. תודה, ושבת שלום.
תשובה
א. כל בעילה כזו של אשה אסורה מן התורה. "כי יקום איש על רעהו ורצחו נפש כן הדבר הזה" - התורה השוותה אונס לאדם שכאילו הולך להורגה. ב. כל זמן שאשה היא נשואה לא ניתן להתירה לאיש אחר. נישואין זה לא הסכם קיבוצי, זה כריתת ברית בין איש לאשה, וכל זמן שזה קיים היא אסורה להינשא. במקרה כזה חכמים הקלו כמה שניתן, אך צריך בסיס לכך שבעלה נפטר. כל זמן שהוא חי אי אפשר להתירה. וודאי שזו בעיה קשה וכאובה.