• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות פרטיות בסוגיות שונות

מי שפרע - מחוסר אמנה

הרב יאיר וסרטיל

כ"א אב תשע"ג
שאלה
שלום לכבוד הרב! מה ההבדל בין מחוסר אמנה למי שפרע? האם ההבדל הוא רק בתשלום? אשמח למקורות והרחבה בעניין. תודה רבה!
תשובה
במשנה בב"מ פרק ד המובאת בגמרא בדף מד ע"א נאמר שמי שמשלם על מנת לקנות חפץ אך עדיין לא עשה מעשה קניין כגון הגבהה או משיכה יכול לחזור בו אך הוא יקולל בקללת מי שפרע. בדף מט ע"א נאמר שמי שאמר שיקנה ולבסוף חוזר בו ולא קונה הריהו מחוסר אמנה, כלומר, אמנם מותר לו לחזור בו אך יש בכך משום אי עמידה בדיבורו וחוסר אמינות. דבר זה כמובן פחות חמור ממי שפרע ואינו מקולל. בברכה,