• גזל ונזיקין

תשלום לגניזה

הרב יאיר וסרטיל

ב אלול תשע"ג
שאלה
שלום וברכה, בבית הכנסת שלנו, פגשתי מישהו שנתבקש ע"י הגבאי לקחת את הגניזה למכולות שמחוץ לבתי העלמין. שאלתי אותו אם הוא שם כסף בקופה המצורפת על המכולה כנדרש או שנתנו לו כסף לשים בקופה תמורת הגניזה? ואמר שלא. 1. האם יש כאן בעיה של גזל או שהמקרה ידוע אצל מי שמטפל בגניזה הכללית ואינם מקפידים (למרות שיש הוראות על הגניזה כמה יש לשלם עבור הטפול בה)? [בהנחה שלא יתייחסו הממונים להערתי על אי התשלום:] 2. האם מותר להשתמש בגניזה בבית הכנסת אם ידוע שהיא נשלחת למכולות הגניזה הכלליות ללא תשלום? 3. האם במקרה זה (בהנחה שיש כאן בעיית גזל) יש להעדיף את הפוסקים המקילים בגניזת עלוני פ"ש ולהשליכם למיחזור? תודה מראש
תשובה
לא מדובר בסכומים משמעותיים עבור בית כנסת וסביר להניח שהדבר נעשה בשגגה, לכן נכון לדבר עם הגבאים בדרכי נעם ולברר את הנושא, ומן הסתם אם לא היו ערים לכך כעת ישימו לב וישלמו. בברכה,