• שבת ומועדים
  • הלכות יום הכיפורים

נעלי ספורט ביום הכיפורים

הרב אליעזר מלמד

כ"ז אלול תשס"ד
שאלה
האם מותר לנעול ביום הכיפורים נעלי ספורט טובים שרגילים ללכת בהם כל השנה.
תשובה
ונחלקו הפוסקים בשאלה, האם מותר לנעול ביום הכיפורים נעליים שאינם עשויות מעור. לדעת רבים, רק נעליים מעור אסורות, אבל נעליים מחומרים אחרים, כגון גומי ופלסטיק מותרים, אפילו אם הן טובות כמו נעלי עור. ויש אומרים שהאיסור אינו חל על עור בלבד, אלא כל נעל נוחה שההולכים בה אינם מרגישים את קושי הדרך אסורה ביום הכיפורים. ובזמן חז"ל רק נעלי עור היו נחשבות טובות, אבל מחומרים אחרים לא היו עושים נעליים טובות, וממילא לא חל עליהם איסור. אבל גם אז אילו היו עושים נעליים טובות מחומר אחר, אף הן היו אסורות. לפי זה בנעלי בית שמרגישים בהם את קושי הקרקע מותר ללכת ביום הכיפורים, וכן בנעלי בד בעלי סוליה דקה, אבל אסור ללכת בנעלי התעמלות או בסנדלי שורש. למעשה, ההוראה המקובלת שאין איסור ללכת בנעליים וסנדלים שאינם מעור, ואע"פ כן מי שיכול בלא קושי רב להסתפק בנעלי בית או נעלי בד שאינם מגינים באופן שלם על הרגל - טוב שיחמיר (מ"ב תריד, ה). מדרסי עור ביום הכיפורים