• שבת ומועדים
  • שאלות כלליות

טעם כמה הלכות בשבת

הרב יוסף אפריון

א מרחשון תשע"ד
שאלה
שלום אשמח אם תוכלו להסביר לי את האיסורים הנ"ל בשבת: 1 - הדלקת מוצרי חשמל (טלפון , מנורה וכו' ..) 2 - סחיטה, למה אסור לסחוט בשבת (כלומר להתקלח)? איפה זה כתוב ולמה? 3 - יציאת השבת: למה השבת יוצאת כשיש 3 כוכבים בשמים, ולא 4 או 5 לדוגמא? תודה מראש
תשובה
שלום 1. באיסור חשמל בשבת האריכו מאוד הפוסקים ורק אכתוב על קצה המזלג ממש: בהדלקת נורת להט או מכשירים שיש בהם חוט להט [פלטה וכד'] האיסור הוא מהתורה משום מלאכת מבעיר. כשאין חוט להט נחלקו הדעות: י"א שהאיסור הוא מדרבנן משום מוליד [מוליד זרם בחוטים]. י"א שהאיסור מהתורה משום בונה [בסגירת מעגל חשמלי נוצר הכלי והיכולת להשתמש בו]. י"א שהאיסור מהתורה משום מבעיר [אף שאין חוט להט כיון שהתורה אסרה הדלקת חום ויצירת אנרגיה בכל צורה שהיא. הפסיקה המקובלת היא שחשמל אסור בשבת מכל וכל אולם בשעת הצורך כגון חולה וכד' פוסקים שאיסור חשמל ללא חוט להט הוא מדרבנן. 2. אין איסור סוחט בניגוב הגוף לאחר המקלחת. יש לנגב את הגוף והשיער בנחת ללא שפשוף. מצ"ב עיקרי ההלכה במקלחת בשבת: א. במים חמים שהוחמו בערב שבת אסור לרחוץ כל גופו ורק מיעוט גופו מותר. במים פושרים נחלקו הפוסקים האם נחשבים כחמים. ב. האשכנזים החמירו אף במים צוננים .אא"כ יש צורך. ג. שימוש במים מדוד שמש (שלא הוחם ע"י החשמל!) דינו כמים חמים שהוחמו בערב שבת. ד. למצטער (אמיתי!) ובוודאי לחולה ולתינוק בעת הצורך אפשר להקל אפילו במים חמים שהוחמו בערב שבת. ה יש להיזהר בסחיטת השערות ומותר לנגב את השערות בנחת. 3. הרואה שלושה כוכבים חזקה עליו שלא טועה בראייתו ומה שרואה הוא אכן כוכבים ולא דבר אחר. היום כדאי להשתמש בלוחות המציינים את צאת השבת. גם באתר זה יש לוח שנה.