• הפרדת הכלים

שתייה מאותו בקבוק בסעודה בשרית וחלבית

הרב אלישיב קפקה

ז כסלו תשע"ד
שאלה
שלום לרב! חבר שאל אותי שאלה ולא מצאתי לה כל כך מענה אשמח אם פה יענו לי בעז"ה... מה דינו של בקבוק שתייה פלסטיק ששתו ישירות ממנו בסעודה בשרית, האם הוא ייחשב בשרי כך שלא יהיה ניתן לשתות ממנו בסעודה חלבית, וכן מי שישתה ממנו יצטרך לחכות שש שעות? מספיק לנגב את הפיה של הבקבוק או לשטוף אותה גם כן, או שמא נאמר שהפיה בכלל לא נחשבת כבולעת טעם הבשר ואינה צריכה ניגוב/שטיפה? תודה רבה!
תשובה
יסוד התשובה מופיע ברמ"א (יו"ד פח, ב) שם כותב שיש להזהר ששנים הסועדים יחד אחד חלב ואחד בשר לא ישתו מאותה הכוס. החשש הוא שתשאר שמנונית על הכוס והשני יטעם ממנה. אך ודאי לא מדובר שהכוס נהיית בשרית או חלבית. מאותו חשש של הרמ"א אין לשתות מאותו הבקבוק בסעודות שונות אלא אם כן ניקה היטב את הפיה עד שלא נשארה שם שמנונית. עכ"ז, בקבוק הפלסטיק אינו הופך לבשרי וממילא אין צורך להמתין שש שעות. טוב לשטוף את הפיה של הבקבוק אך אפשר רק לנגב ולוודא שלא נשאר שמנונית של בשר. אמנם תתכן בעיה אחרת שאולי נכנס לבקבוק שיירי מאכל ואז יהיה אסור ודאי לשתות ממנו בסעודה הנגדית(אף לאותו אדם). ע"כ אם נשאר משקה בבקבוק מסעודה אחת לשניה אין לשתות מבקבוק זה אלא אם כן יודע בוודאות שאין שיירים (לדוגמא אם רואה שהכל נקי). הרב אלישיב קפקה כולל הלכה 'ישיבת בית-אל'