• הפרדת הכלים

כלים כשריים

הרב חיים שרייבר

א טבת תשע"ד
שאלה
שלום רב ושבוע טוב... ברצוני לשאול שאלה אשמח אם תענה.. א. אם ניקיתי כלי חלבי עם ספוג בשרי או להפך כלי בשרי עם ספוג חלבי.. האם צריך להכשיר את הכלים? ב. שמעתי שאין בעיה שיש רק כיור אחד...אבל מותר לשים כלים חלביים או בשריים אחד על השני ? איך מסתדרים עם כיור אחד?
תשובה
שלום א. אין צורך להכשיר את הכלים. הרחבה: לכתחילה אין להשתמש באותו ספוג לניקוי כלים חלביים ובשריים, כיון על ידי הסבון האוכל לא נפגם מאכילה לגמרי, ועדיין ראוי לאכילה [לאחר שטיפתו], וכשנשארות חתיכות בשר וחלב בעין על הספוג, אם משתמשים בזמן הניקוי במים חמים עלול להיבלע מהחתיכות הללו בכלים ולאסור אותם. בדיעבד, אם שטפו כלים, ולא ניכר חתיכות בעין, או שהמים היו מים חמימים לא נאסרים הכלים. ב. הדרך הנוחה לשימוש בכיור אחד היא על ידי קניית משטחים מוגבהים (=רשתות) נפרדים לבשרי ולחלבי ולהניחם בתחתית הכיור לפי הצורך. כאשר אין רשת או משטח מוגבה, ניתן להדיח כלים בשריים ולאחריהם כלים חלביים (או להיפך) בשני תנאים: א. לאחר ניקוי טוב של הכיור משיירי האוכל. ב. יש להשתמש במים פושרים או קרים אך לא במים רותחים. בכל מצב יש להקפיד להפריד בין חומרי הניקוי ועל נקיון הברז. בברכה,