• תורה, מחשבה ומוסר
  • יחס לספרים שונים

ביקורת המקרא - לגיטימי?

הרה"ג דוב ליאור

כ"ה תשרי תשס"ה
שאלה
הר"מ שלי בישיבה אמר לי שניתן ללמוד את ספרי ביקורת המקרא בגלל שהיו להם שאלות נוקבות שגרמו לנו ללבן ולברר יותר נקודות ופרטים על התנ"ך ופסוקיו. אך לי עדיין קשה, כיצד ניתן ללמוד מספרים שחוברו ע"י חוקרים שאינם יראי-שמיים. הייתי מעוניין לשמוע את דעת הרב בנושא.
תשובה
אינני יודע למה בדיוק התכוון הר"מ שלך אך באופן כללי אני מסכים עם דבריך וחושב שאין זה כדאי וראוי ללמוד את ספרי ביקורת המקרא שחוברו ללא קדושה יתירה, ומי שרוצה בכל זאת להתעמק בשאלות על המקרא אני ממליץ לו ללמוד את פירוש המלבי"ם והאברבנל שדנו הרבה בתקופתם על תופעה זו של ביקורת המקרא ובפירושיהם לתנ"ך הם ענו להרבה שאלות בתחום זה.