• סעודה

דיני צליאק

הרה"ג יעקב אריאל

ב אדר א' תשע"ד
שאלה
שלום הרב, אני חולה צליאק ואיני אוכל שום דבר מקמח חיטה. רציתי לשאול מספר שאלות בנושאים שונים הקשורים לכך: א. קביעות סעודה- בשביל קידוש במקום סעודה אני שותה רביעית מיץ ענבים (אם אני מקדש בעצמי אני שותה בנוסף לזה גם כשיעור מלוא לוגמיו). ראיתי פסק של הרב אלישיב שמתיר אפילו בלי זה, אלא המאכלים שאני אוכל מספיקים. א. האם עדיף בכל זאת לשתות מיץ ענבים? ב. לפי פסק זה, האם כל אוכל שאני אוכל נחשב לקביעות, או שתלוי בסוג המאכל? לדוגמה, יש לי ’לחם’ שעשוי מקמח תפו"א וכדו’, יש בשר ואורז ויש עוגה (שברכתה שהכל) וחטיפים וכדו’. האם כל אלה נחשבים לקביעות סעודה, או שרק מה שנחשב לסעודה ממש? כהמשך לכך, לסעודה שלישית (וכן למלווה מלכה)- האם אני יכול לאכול עוגה כזאת, או שעדיף שאוכל סעודה יותר רצינית? בנוסף לכך- האם אני יכול להמשיך סעודה שלישית אחרי השקיעה, כיוון שלא אכלתי לחם? ואם כן - האם זו קביעות מספיקה גם כדי לאכול מאכלים אחרים שאינם מעיקר הסעודה, או להמשיך לשתות משקים נוספים חוץ ממים? ב. האם בעקבות שינוי הקביעות בסעודה משתנים דינים רגילים, לדוגמה ברכה במקום האכילה, שינוי מקום בסעודה, או דברים אחרים מעין אלו שלא חשבתי עליהם? דבר נוסף- קיימות מצות משיבולת שועל ללא גלוטן. לפסח ולכזית ראשון בסוכות אי"ה אשתמש במצות אלו, אך לגבי שבתות בשאר השנה אני נזהר בינתיים כיוון שקיימת מחלוקת בין הרופאים האם אפשר. אם אכן כיום הדינים של קביעות סעודה וכדו’ ישתנו לגביי, במידה וכן אוכל מצות כאלו כל שבת, האם הדינים לגבי קביעות הסעודה יחזרו להיות על פי הכללים הרגילים? ג. זימון- בעקבות פסק השולחן ערוך שאם לא יכולים המסובים לאכול מהאוכל של אחד השני (מחמת חומרות או איסורים וכדו’), ראיתי דיון האם חולה צליאק יכול להצטרף לזימון עם שניים שאוכלים לחם. מצד אחד, אני לא יכול לאכול מהאוכל שלהם (לא רק מהלחם, כי אני נזהר אף מפירור), ומצד שני הם יכולים לאכול מהאוכל שלי, אבל הוא לא כולל לחם. האם אפשר/חובה לזמן כשאני אוכל עם שניים שאוכלים לחם? אם אני מצטרף לזימון, כשאני אוכל מצה משיבולת שועל (בפסח וסוכות או בשאר השנה), האם אני יכול לזמן, או שמא זה כמו אוכל גבינה עם בשר, שאוכל הגבינה מזמן כי הוא המצרף? ד. פסח- לפסח אי"ה אוכל מצה משיבולת שועל ללא גלוטן. ראיתי שיש הרבה ספיקות בנוגע להאם יוצאים יד"ח במצה כזאת. האם לברך "על אכילת מצה", או לצאת יד"ח הברכה ממישהו אחר? ה. סוכות- א. מה אני יכול לאכול מחוץ לסוכה? ב. על מה אני יכול לברך לישב בסוכה? תודה רבה.
תשובה
יש להפריד בין מקום סעודה לקביעות סעודה . אין קידוש אלא במקום סעודה אך אין צורך בקביעת סעודה לכן די בטעימה קלה של מיני תרגימא, יש אומרים שמיני תרגימא אינן בהכרח מזונות אלא גם פרות וכדו' ובשעת הדחק ניתן לסמוך על כך. קביעות סעודה היא רק על מאפה מחמשת מיני דגן בכמות גדולה ששבעים ממנה. כגון שיעור של כארבע ביצים. (ראה באהלה של תורה ח"ב סי' טז מהו השיעור בימינו) אם תאכל מאפה משבולת שועל בכדי שביעה תברך המוציא וברכת המזון, על מאכלים אחרים, גם אם אתה שבע מהם, תברך את הברכות הרגילות. כדאי שתעדיף פרות משבעת המינים ודייסה של שבולת שועל ע"מ שתברך לפחות מעין שלוש. בסוכות כדאי שתאמץ את מנהג התנאים שגם דברים שאינם קביעות סעודה לא אכלו מחוץ לסוכה, רפואה שלמה. מותר לחולה צליאק לאכול קטניות בפסח?