• גזל ונזיקין

לקחתי בטעות תהילים מציון צדיק...

כולל דיינות פסגות

י"א אדר א' תשע"ד
שאלה
שלום וברכה כבוד הרב, לפני כמה ימים הייתי בציון צדיק בצפת, ובעלייה מהציון אל עבר היציאה מבית הקברות הבחנתי שספר התהילים שלקחתי מהציון והתפללתי בו (ספר תהילים שלא שייך לאדם פרטי) נמצא בידי. שמתי את התהילים ליד קבר אחר שהיה מרוחק קצת מהציון עצמו. האם נהגתי כשורה? האם עליי לחזור ולהחזיר את הספר (זה נקרא גזל?)? אנחנו מתגוררים מאוד רחוק מצפת כך שזה בעייתי לחזור לשם בכל זמן אפשרי ולהחזיר את הספר, אבל אם יש צורך אולי אפשר למצוא מי שיעשה זאת בשבילי. תודה רבה, ויישר כח!
תשובה
שלום וברכה, אם בספר תהילים שלקחת לא רשום שם או חותמת של אותו ציון יש להניח ששייך לאדם פרטי וממילא אין עלייך חיוב להחזיר אותו לקבר הראשון כיוון שמסתמא בעל הספר התייאש ממנו. אך אם יש עליו סימן המשייך אותו לאותו ציון ויש גוף שאחראי על הספרים במקום, עליך לדאוג להחזירו לקבר שאליו הוא שייך כיון שהחותמת והכתיבה מורה שהספר יהיה באותו מקום. בברכה, הרב מרדכי רוימי