• בחירות ופוליטיקה

הרב קוק לעומת הרב כהנא

הרב דוד חי הכהן

כ"ט סיון תשע"ד
שאלה
שלום וברכה! אני משתדל ללמוד את שיטת הרב קוק זצ"ל וגם את שיטת הרב כהנא הי"ד. כידוע,הרב קוק זצ"ל נפטר לפני הקמת המדינה,ובשל כך,עד כמה שידוע לי אין בכתביו התייחסות מעמיקה לעניין הערבים היושבים בא"י{אם יש כזו,אודה לרב שיאיר את עיניי}. הרב כהנא הי"ד חי בתקופה בה הוא נדרש לסוגיה הזאת ובשל כך התייחס אליה בהרחבה. א} האם נכון יהיה לומר שתורת הרב כהנא משרטטת קווים מעשיים לתורתו הרעיונית/מחשבתית של הרב קוק? ב} הבדל משמעותי שאני הקטן מצאתי,הוא שהרב קוק מדבר בשבחם של יהודים שאינם שומרי מצוות וגישתו היא יותר מלמדת זכות ומכילה,לעומת הרב כהנא שגישתו הרבה יותר ביקורתית ומתעמתת ולעיתים השתמש בביטויים כגון:מתגויים,מתיוונים וכו’. האם ההבדל הוא מהותי או טכני? אני אסביר למה אני מתכוון:על החילונים בזמנו של הרב קוק יכולנו לומר-הם לא שומרים שבת או מניחים תפילין אבל לפחות בונים את הארץ. אפשר להגיד את זה על החילונים של היום? לאחרונה פורסמה תמונה של חברת כנסת מכהנת מהשמאל ליד קברו של ערפאת יש"ו! איך צריך להתייחס למעשה כזה?יש כאן מקום ללמד זכות? תודה רבה וכל טוב!
תשובה
א. מי שנאמן לדרכו של הרב קוק זצ"ל הוא בנו הרצי"ה ועל פי דבריו יש לפעול. ב. הרב כהנא הי"ד גדל בגלות ושם הייתה נטייה לקיצוניות כלפי יהודים רחוקים. כנראה שהיא סובלת מהפרעה נפשית ויש להתפלל עליה שתרפא רפואת הנפש.