• שבת ומועדים
  • הלכות הספירה

למה ספירת העומר?

הרב ש. יוסף וייצן

א אייר תשע"ד
שאלה
בס"ד שלום וברכה לרב! נשאלתי במקום עבודתי: למה את ימי הספירה שלנו משייכים לעומר ( היום....לעומר)? ונקראים דווקא "ספירת העומר". למה לא ספירה לקבלת תורה? או ספירת למידות טובות? או לגאולה הרוחנית? או כל שם אחר השייך לימים אלו?
תשובה
שלום רב: אנו רואים שהימים שאנו מצויים בהם יש להם מעמד מיוחד בארועים ההסטוריים שהיו ביציאת מצרים ומתן תורה. אולם הם גם נוגעים לחיים שלנו עתה בבואנו לארץ ישראל. מנחת העומר ושתי הלחם הם המנחות שמלוות את התקופה החקלאית מפסח עד לחג שבועות. התבואה בשלבה בפסח ועומדת בקמותיה עד שבועות. הזמן הזה הינו זמן מעבר והוא מאד משמעותי לגמר הבשלת התבואה. הימים האלו הם ימי מעבר ואם יש בהם חמסינים התבואה יכולה להנזק. החקלאים סופרים את הימים האלו מתוך תפלה שלא יהיה מזג אוויר קיצוני שעלול להזיק לתבואה. כך מובא בדברי הספורנו על התורה. הספירה נוגעת להווה שלנו ולכן היא נספרת בהקשר לחיים ההווים שלנו. ענין הבאת העומר נוגע לכך שלפני שאנו לוקחים מהתבואה החדשה לוקחים את הראשית ומרוממים אותו לה'. מנחת העומר היא כנגד הצרכים הבהמיים שלנו. ספירת העומר היא לזכור את מה שצריך להעלות את הצרכים הבהמיים ולהפוך אותם לצרכים נעלים יותר. הספירה צריכה לרומם את הנפש הבהמית שלנו עד שאנו ראויים לקבל תורה ולרומם לא רק את הנפש הבהמית שלנו אלא את הנפש האנושית שבנו. בשבועות מביאים שתי הלחם מחיטים שהם מאכל אדם כביטוי לכך שמכוח התורה ניתן להתרומם גם מבחינה אנושית. כל טוב לשיעורו של הרב זלמן מלמד בנושא