• קריאת שמות ושינויים

אבינועם אבי ברק

הרב רפאל וסרטיל

ג סיון תשע"ד
שאלה
שלום וברכה, רציתי לשאול האם אבינועם אבי ברק היתה דמות חיובית? היכן ניתן לקרוא וללמוד על אבינועם? רציתי לקרוא לילד בשם זה ולכן רציתי לברר קצת על דמות זו.תודה רבה.
תשובה
לשואל שלום, על אבינעם אבי ברק אין ידוע לנו כמעט דבר מלבד העובדה שהעמיד בן ירא שמים (ראה תנא דבי אליהו רבה איש שלום י) ומנהיג צבא בישראל (ראה שופטים פרקים ד-ה). אמנם אין דברים מפורשים בפסוקי התנ"ך אודותיו, אך בכל זאת למצוא דברים נפלאים בשבחו בפירוש האברבנאל לספר שופטים, וכל נאמר שם: "ציוה הא-ל יתברך שתעשה התשועה הזאת על ידי ברק להיותו אמיץ לב בגיבורים, והיה שמו מורה עליו, כי 'ברק' רומז על היותו איש חיל רב פעלים, ו'בן אבינועם' מורה על שהיה אביו כבר גם כן, כי הוא היה אבי הנועם והמעשים היפים". מלבד זאת מובא בספר "מגלה עמוקות" (אופן פז), שלברק היה ניצוץ ממשה, ולכן נקרא ברק בן אבינועם, שמשה היה אבי הנביאים ותיקן לישראל "ויהי נעם" (עיין בבא בתרא יד ע"ב), וגרם להם לחזות בנועם ה'. שתזכו לגדל את בנכם לתורה, לחופה ולמעשים טובים ברוב טובה וברכה.