• קמח, תבלינים וקטניות

מהו גודל הנפה?

הרב יוסף דהאן

ט סיון תשס"ב
שאלה
באיזה נפה צריך להשתמש לצורך ניפוי קמח רגיל? ב"שיחת השבוע" התפרסם שצריך להשתמש בנפה 60-70 מש. הסתכלתי בנפה שקניתי, וראיתי תוית: 26 מש. מה עלי לעשות?
תשובה
עד לפני מספר שנים היו משתמשים לניפוי קמח רגיל בנפות של 40 מש, (מש היא מידת הצפיפות של החרירים בנפה. ככל שהמש יותר גבוה - צפיפות הנפה גבוהה יותר). בבדיקות מעבדה הוכח שישנם סוגים של תולעים ושאר בע"ח זעירים העוברים דרך המסננות הללו ולכן הוחלט בכל הבדצי"ם שצפיפות המינימום שתידרש לסינון קמח רגיל היא 50 מש. מרבית הנפות הביתיות הן של 60 מש והן מהודרות לשימוש, אבל צריך לאמת את הדבר (יש לדרוש בזמן הקניה נפה של 50 מש לפחות). לנפה של 26 מש אין שימוש הלכתי כיון שהיא לא יעילה כלל לברירה מתולעים וניתן להשתמש בה לקבלת מרקם אחיד של תערובת בלבד.