• שילוח הקן

שילוח הקן כשהביצים נשברו

הרבנות הראשית לישראל

כ"ד סיון תשע"ד
שאלה
האם במקרה שתפסתי היונה ושלחתי אותו ומהלחץ נשברה הביצה - האם התקיימה המצווה? תודה
תשובה
ב"ה שלו-ם וברכה מהמילים: "כי יקרא" ו"בדרך" למדו חכמינו ז"ל (חולין קלט) שחיוב שילוח הקן הוא רק על מציאת קן במקרה ולא במזומן ודווקא כאשר הקן בדרך ולא כאשר הקן נמצא בידי המוצא בביתו. חיוב שלוח האם הוא כדי למנוע לה צער כאשר לוקחים את הביצים לכן קיום המצווה הוא בשלוח ולכן גם כאשר הביצה נשברה קוימה המצווה. החת"ם סופר (אורח חיים ק) מבין שהרמב"ן בפירושו לתורה (דברים כב, ו) סובר שכאשר המוצא לא רוצה את הביצה או את הגוזל הוא לא צריך לשלח כי כוונת התורה במצוה היא לחנך את האדם לרחמנות ולכן כאשר לא רוצה עדיף שלא ישלח. אולם הוא מבין מהזוהר שצריך לשלח כדי לגרום לבורא לרחם על עם ישראל. אבל למסקנה הוא פוסק כנגלה כי כאשר יש מחלוקת בין נסתר לנגלה פוסקים כנגלה. בברכה הרב חגי בר גיורא שילוח הקן כשלא רוצים את הביצים - תשובת הרב יעקב אריאל