• שבת ומועדים
  • ישיבה בסוכה

שאלות בנושא סוכות ועוד

הרב חיים שרייבר

י"ג תשרי תשע"ה
שאלה
כבוד הרב, שלום. אני מעוניין לשאול מספר שאלות: 1. מה ההבדל בין ארבעת המינים המהודרים לאלו שאינם מהודרים? 2. מהן המצוות והדברים שחובה לעשות בסוכה? למשל, האם חייבים לישון בכל ימי חול המועד בסוכה? 3. מה עליי לעשות אם אין ברשותי סוכה? האם אוכל לבצע את כל המצוות שקשורות בסוכה באמצעות סוכה של אחר או של בית הכנסת? 4. בימי שני וחמישי לאחר נפילת אפיים מוסיפים קטעים מסוימים, כגון "אל מלך יושב על כיסא רחמים", "ויעבר", "אנשי אמונה אבדו" ועוד. האם כשאני מתפלל יחיד עליי להגיד את כלל הקטעים הללו, או רק את חלקם? ואם רק את חלקם, אילו חלקים יש להגיד? 5. האם לאחר המקלחת מותר להתנגב עם מגבת ששמי רקום עליה? 6. האם מותר לראות סרטים במהלך השבוע בבית קולנוע שעובד בשבת? ואם כן, האם מותר לקנות שם פופקורן? תודה רבה על תשובתך.
תשובה
שלום 1. ארבעת המינים כשרים הם אלו המתאימים להלכות ולגדרים שנפסקו בשולחן ערוך וברמ"א. ארבעת המינים מהודרים הם אלו העונים על קריטריונים נוספים כגון: לצאת ידי חובה של עוד שיטות פוסקים. מצויים הרבה ספרים בתחום וכן ניתן לשאול את הרבנים הפוסקים או את המוכרים בשוק ארבעת המינים (אם הם בקיאים בהלכות) על ההבדלים השונים. 2. כל מה שאדם רגיל לעשות דווקא בבית, חייבים הגברים לעשות בסוכה. לפיכך חובה לאכול ולישון (אף שינת ארעי) בסוכה, שכן עיקר תפקידו של הבית הוא להיות מקום לאכילה ושינה. לעומת זאת, דברים שלפעמים אדם עושה בבית ולפעמים בחוץ, כמו אכילת ארעי, לימוד תורה, קריאת ספר ושיחת חברים, מצווה שיעשה אותם בסוכה, אבל אם לא ירצה לעשותם בסוכה, לא נחשב כמי שביטל מצות סוכה. (שו"ע תרלט, סע' א-ב). אכילת קבע היא אכילה חשובה שאדם אוכל כדי לשבוע. מאפים (לחם, עוגות) העשויים ממיני דגן יותר מנפח ביצה רגילה שלנו חייב לאוכלם בסוכה. אכילת ארעי היא אכילה שאדם אוכל כדי לטעום מאכל טעים או כדי להפיג מעט את רעבונו, אבל לא כדי לשבוע ממש. ולכן האוכל פת בשיעור של כביצה או פחות, אף שיש לברך עליה 'המוציא' וברכת המזון, אכילה זו נחשבת אכילת ארעי, וקל וחומר שמותר לאכול עוגה בשיעור של כביצה. אכילת בשר ודגים או גבינה, נחשבת לאכילת ארעי. אבל אם מתכוון האדם לאכול מהם כשיעור סעודה שהוא שבע ממנה, חובה עליו לאכול בסוכה (מ"ב תרלט, טו) כמו כן, מותר לאכול מחוץ לסוכה פירות, מים ומשקאות קלים. 3. ניתן לקיים את כל המצוות שקשורות בסוכה באמצעות סוכה של חבר, שכן או בסוכה של בית הכנסת. 4. המתפלל ביחידות יקרא את הי"ג מדות בטעמי המקרא כאדם שקורא בתורה. (ילקוט יוסף תפילה ב סימן קלא סע' ט'). את שאר הקטעים ניתן לומר כרגיל. 5. כן. 6. אין איסור ללכת ביום חול למקום שפתוח בשבת. אם יש חלופה אחרת עדיף ללכת למקום שומר שבת ולחזק בזה את השבת ושומריה. לגבי קניית דברים במזנון שליד בית הקולנוע - דברים סגורים אין בהם חשש, אולם פופקורן וכד' לא כדאי לקנות במקום שאין בו תעודת כשרות. כדאי לתת את הדעת ולחשוב גם על הבטים נוספים שיש במעשה כגון זה: א. צריך לוודא שהסרט שאותו הולכים לראות אין שום בעיה של צניעות וכד'. ב. יש לשקול את העניין החינוכי ללכת לבית קולנוע ולתת לגיטימציה לכל מה שמקרינים שם. ג. נראה שאין לקנות שום דבר ממקום שאין לו תעודת כשרות ובמיוחד שייתכן שיהיו אנשים שיראו אותך קונה שם ויחשבו שהמקום כשר ויקנו גם דברים שאינם כשרים. שנה טובה