• תורה, מחשבה ומוסר
  • יסודות האמונה

מעשה בראשית

הרב ש. יוסף וייצן

כ"ח תשרי תשע"ה
שאלה
השבת קראנו בראשית ברא אלוקים את השמים ואת הארץ.. האם שמים הכוונה לדברים הרוחניים-שמימיים לעומת הארץ ארציים? האם הכוונה לגלקסיה? הרי שמים הם מושג ארטלאי . איך אפשר להסביר לילדים את עניין הבריאה ? הרי ברור לנו שאנחנו לא מבינים את מעשה הבריאה ומצד שני זה כתוב בתורה . האם יום בששת ימי בראשית הוא כמו יום אחד שלנו-24 שעות?
תשובה
שלום רב הרמב"ן כבר כתב שאין יכולת להבין מן הפסוקים כיצד נעשה מעשה בראשית. הדברים יכלים להיות מוסברים רק מכוח מסורת וידיעות מתוך התורה שנלמדת בסתר. אולם אין זאת אומרת שאין אנו יכולים ללמוד עם ילדנו את התורה מתוך מעשה הבריאה. אנו לומדים את התורה ברובדים על גבי רובדים. אנו לומדים עם הילדים ברמה של ילדים. אח"כ בהמשך הולכים ומפתחים את ההבנות שלנו בתורה. העיקר הוא שהדברים שנלמדים עם הילדים לא יסתרו את הרובדים העמוקים יותר. כאן בהסברת שמים וארץ ניתן להסביר לילד שהארץ זה העולם שלנו וכל מה שקשור אליו ואילו השמים זה העולםמות האחרים שהם לא מחוברים פיזית לעולם שלנו אלא הם עולמות שהם עומדים בפני עצמם. כל טוב