• שאלות כלליות

יחס התורה לחינוך מיוחד

הרב יהושע שפירא

ט"ז כסלו תשע"ה
שאלה
כבוד הרב, אובחנתי לפני כמה שנים כסובל מבעיית תקשורת (PDD) ולאט לאט אני מתמודד איתה, כיום אני לומד בישיבת הסדר ורציתי לשאול את הרב האם יש לתורה התייחסות לטיפול בילדים עם בעיות הנזקקים לחינוך מיוחד? אני אישית לא מצאתי בעצמי ותהיתי האם ייתכן שהתורה שהיא המדריכה את חיינו "פיספסה" את החינוך המיוחד?
תשובה
לא רק את החינוך המיוחד הותירה התורה מחוץ למעגלה, התורה מתעלמת משאלות רפואיות, היא לא מרפאה דלקת ריאות וגם לא אקזמה ברגל. התורה עוסקת בגילוי האלוקי ששורה בישראל והיא לא עוסקת בצדדים של העולם הזה. אמנם לחלק גדול מהדברים אפשר למצוא שורש בתורה, 'ליכא מידי דלא רמיזא באורייתא', אבל זה רק בתורת רמז. חכמה בגויים תאמין, אנחנו יודעים שהקב"ה חלק מחכמתו לבשר ודם ונתן לבני העולם הזה את היכולת להחכים, להעמיק ולמצוא פתרונות לעניינים של העולם הזה, במסחר, במדע, בבעיות נפשיות וגם בחינוך מיוחד. לכן אין להתפלא מכך שהתורה מתעלמת מהעניינים הללו מפני שהם עניינים של העולם הזה ותפקידה של התורה הוא להאיר את האור האלוקי, את אור עולם הבא, האור שלמעלה מכל גבול על ידי התורה ומצוותיה.