• שבת ומועדים
  • מכשירי חשמל

ניתוק מכשיר חשמלי משקע בשבת

הרב אלישיב קפקה

כ"ג טבת תשע"ה
שאלה
שלום וברכה, האם יש איסור מצד מוקצה לנתק מכשיר חשמלי משקע שאינו פעיל בשבת (כגון שהשקע מחובר לשעון שבת שכעת כבוי). כלומר רק לשלוף את השקע מהתקע ולא להזיז את המכשיר עצמו. האם איסור זה הוא מדאוריתא או מדרבנן? האם יש דרך המאפשרת ניתוק השקע ללא עבירה? ישר כח ותזכו למצוות.
תשובה
בס"ד שלום רב! המכשיר החשמלי הינו מוקצה ומוגדר ככלי שמלאכתו לאיסור והאיסור לטלטלו הוא איסור דרבנן. ואותו הדין ביחס לתקע של המכשיר. אמנם כיון שהוא כלי שמלאכתו לאיסור ניתן לטלטלו לצורך גופו (שימוש במכשיר באופן המותר בשבת כגון לתלות בגד על המאורר) או לצורך מקומו (כגון החוט או המכשיר חוסמים את הדרך). אם הכלי פעל בבין השמשות צריך להוציא את התקע בשינוי דהיינו לא בידים. אם לא פעל בבין השמשות מותר להוציא בידים, כמובן רק אם יש צורך. לגבי כלי חשמלי עם גופי חימום יתכן והדין שונה. בברכה, הרב אלישיב קפקה