• הכנת הציצית

הכשרת ציצית על ידי חיבור חוט בחוט

הרב עזריה אריאל

כ"ט שבט תשע"ה
שאלה
שלום לרבנים החלטתי לעשות כרמב"ם בתכלת, אני יודע שלחבר חוט בחוט זה לכתחילה, אבל השאלה ההיא האם קשר לולאה אחד מספיק כדי לחבר את שתי הקצוות?
תשובה
לשואל, שלום! היתר הקשירה הוא לכתחילה במקום הצורך, או בדיעבד לאחר שחוט נקרע, אבל טוב יותר שהחוט יהיה מחובר על ידי טוייה ולא על ידי קשירה, עיין במגן אברהם סי' טו סק"א בסופו ובמחצית השקל שם, לגבי חוט שחציו תכלת וחציו לבן. לשאלתך, מסתבר שקשר לולאה אינו מספיק. עיין במשנה ברורה סי' יב סק"ז, שכתב שכדי שחיבור חוטים על ידי קשר ייחשב כחוט אחד עליו להיות "קשר של קיימא", ומושג זה משמעו קשר שמיועד להישאר כך לתמיד (השווה משנ"ב סי' כג סק"ד ושו"ע או"ח סי' שיז ס"א). לולאה איננה נחשבת "קשר" (סי' שיז ס"ה).