• נישואין

נישואי דודה ואחיין

הרב יהודה אודסר

י אייר תשע"ה
שאלה
שלום, בהמשך לשאלה האם נישואי דוד ואחיינית מותרים, רציתי לדעת היכן נעוץ ההבדל שמביא לאיסור נישואים בין דודה ואחיין. מה הסיבה שנישואי דוד ואחיינית הם מצווה ואילו נישואי דודה ואחיין הם גילוי עריות? אשמח גם לקבל הפנייה למקורות מידע תנ"כיים ואקדמיים בנושא. תודה מראש.
תשובה
אכן בדין זה קשה למצוא טעם והסבר, יש שהסבירו שההבדל הוא שביצירת משפחה האיש צריך להיות המוביל והדומיננטי בתא המשפחתי והמבנה המשפחתי של הקרבה שקודמת לנישואין אסור שתהפוך זאת לכן אם הדוד הוא גם הבעל זה מסתדר אך הדודה היא האישה הרי שיש בזה סתירה, יש שהסבירו באופן אחר שקרבת האחות לאחיה גדולה יותר מקרבת האח לאחיו ולכן האחות נקראת יותר "ערוות אביך" ומשום כך אסור לשאת את דודתו. מכל מקום לעניות דעתי בנושא כזה שהוא מיסוד יצירת המשך קיום המין האנושי באומה הישראלית ישנם דברים גבוהים יותר ועמוקים מאשר ההבנה הרציונלית האנושית של בני האדם ויש לנו לסמוך על בורא עולם וחכמיו שדרשו והסבירו בכך את הפסוקים בתורה. ניתן לעיין בדבריו המרתקים של רבי שמשון רפאל הירש (המכונה "רש"ר הירש" ) בפירושו לתורה בספר ויקרא בתחילת פרק י"ח בהקדמתו לכל עניין איסורי העריות
שאלות שנשאלו על שאלה זו: